Voňavé vepřové řízky, vhodné nejen k svátečnímu obědu

Řízky jsou v Česku jídlem velice oblíbeným, dalo by se snad i říct, že patří mezi favority v české kuchyni. Lze jej připravit z masa kuřecího, vepřového, dokonce i hovězího. Výborný je například řízek telecí, který má svůj původ v Rakousku. Připravuje se v klasickém trojobalu a jeho příprava není vůbec složitá. Z několika málo surovin lze vykouzlit dokonalé jídlo, které chutná snad každému, když tedy pomineme vegetariány a vegany.

Tento recept se podobá tomu klasickému jen okrajově, je totiž ozvláštněn bylinkou, konkrétně tedy rozmarýnem, který svým pronikavým aroma provoní každičký kousek vepřového masa. A je to opravdová pochoutka. Vyzkoušejte sami.

Co budete potřebovat?

Než se pustíte do práce, připravte si tyto suroviny:

  • 500 gramů vepřových kotletek, nebo vepřové panenky
  • 500 mililitrů mléka
  • 2 cibule
  • Jedna lžíce sušeného rozmarýnu

Také si obstarejte dvě vejce, 2 lžíce vody, strouhanku, hladkou mouku, olej a na dochucení pepř a sůl.

Jak postupovat při přípravě voňavých vepřových řízků?

Pokud nemáte vepřovou panenku, či kotletky připravené, nakrájejte maso na silnější pláty. Ty pak z obou stran poklepejte paličkou. Následně si oloupejte cibuli, pokrájejte na kolečka a vložte do hlubší mísy. Poté přidejte i sušený rozmarýn, mléko a ponořte do směsi vepřové maso. Přikrytou mísu dejte do lednice a nechte marinovat asi tři hodiny.

Po uplynutí této doby kotletky z mléka s kořením vyjměte, trochu osušte, dosolte a opepřete. Na řadu přichází klasický trojobal: hladká mouka, vejce a strouhanka. Řízky smažte v rozpáleném oleji do zlatova z obou stran. Přebytečný tuk můžete odsát kuchyňskými papírovými utěrkami. Tyto voňavé rozmarýnové řízečky si zkrátka zamilujete.

Jsou skvělé jak s bramborami, tak s pečivem. Perfektně se k nim hodí okurkový salát, nebo nakládaná zeleninka. Přejeme dobrou chuť!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]