Voňavý jablečný dezert zaujme chutí i jednoduchostí

Sezóna sklizně jablek je téměř u konce. Pokud vám jich ve sklepě stále zbývá dostatek, můžete se nechat inspirovat tímto receptem na jablečný dezert, díky němuž se přenesete do doby minulé a zavzpomínáte dokonce i na prázdniny u babičky a její sladké pečení. Tímto dezertem potěšíte zejména ty nejmenší.

Recept na jablečný dezert

Na přípravu tohoto skvostného dezertu budete potřebovat následující ingredience:

  • 500 miligramů polohrubé mouky
  • 200 gramů moučkového cukru
  • 200 mililitrů slunečnicového oleje
  • 10 gramů prášku do pečiva
  • 2 vejce
  • 8 gramů vanilkového cukru

Na náplň si připravte asi 2 kilogramy jablek, cukr (lze nahradit meruňkovým sirupem) a 80 až 100 mililitrů vody. Z těchto ingrediencí připravíte piškot na plechu o průměru 28 centimetrů.

Jak připravit těsto na jablečný dezert?

K ruce si nejprve vezměte velkou mísu a do ní prosejte polohrubou mouku a prášek do pečiva před jemné sítko. Pak přidejte i moučkový cukr a vanilkový cukr. Dále do směsi rozklepněte vejce a přilijte slunečnicový olej. Těsto by mělo být vláčné, měkké a kompaktní. Mělo by držet tvar. Je tedy potřeba jej hníst, dokud nedocílíte tvaru koule. Posléze dejte těsto na chvíli stranou do lednice a pusťte se do přípravy náplně z jablek.

Příprava jablečné náplně

Jablka omyjte ve vlažné vodě, zbavte je jádřinců a pokrájejte na menší kostičky. Pak ovoce vložte do malého rendlíku, vlijte k nim vodu a přisypte cukr. Na středním plamenu směs vařte, dokud se jablíčka nerozpustí a voda se neodpaří. Posléze odtavte z plotny a nechte jablečnou náplň zcela vychladnout.

Kompletace jablečného dezertu a fáze pečení

V další fázi si do plechu vystlaného pečícím papírem rovnoměrně rozprostřete rukama ¾ těsta, které se chladilo v lednici. Poté na těsto naneste připravenou jablečnou náplň a přikryjte ji čtvrtkou zbylého těsta, které rozdrobte na menší částečky, vytvoříte tak jakousi drobenku.

Koláč pak dejte péct do trouby na půl hodiny při 200 stupních Celsia. Upečený dezert z jablek nechte vychladnout a posypte moučkovým cukrem.

Fáze servírování jablečného dezertu

Jablečný dezert po vychladnutí pokrájejte na menší kousky a servírujte například s vanilkovou zmrzlinou, která osvěží. Hodit se k porci koláče bude i zakysaná smetana, šlehačka, nebo sladký tvaroh. Pokud budete chtít náplň z jablek vylepšit, je možné do ní přidat i nasekané vlašské ořechy anebo mletou skořici.

Recept lze připravit i z jiného oblíbeného druhu ovoce. Skvělé budou například i hrušky, švestky, višně, nebo třešně. Výběr je zcela na vás. Jednotlivé porce jablečného zákusku podávejte například s šálkem dobré kávy, kakaa nebo čaje. Jedním si můžete být jistí. Tento zákusek se u vás v kuchyni dlouho neohřeje. Je zkrátka dokonalý svou chutí i vůní. Užijte si jej naplno!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]