Výborná špenátová roláda s uzeným lososem

Slané předkrmy a jednohubky jsou příjemným zpestřením menu pro zvláštní příležitosti. Vedle klasických typů lze sváteční oběd nebo večeři obohatit také o výtečné slané speciality, jakými je bezesporu i tato špenátová roláda se smetanovým sýrem a uzeným lososem. Pojďme se podívat, jak ji připravíte.

Ingredience a postup přípravy netradiční špenátové rolády

K přípravě špenátové rolády budete potřebovat:

Na těsto:

  • vejce – 3 ks
  • čerstvý špenát – 160 g
  • sůl – ½ čajové lžičky

Na náplň:

  • smetanový sýr – 280 g
  • uzený losos – 200 g
  • citronová šťáva – 1 a ½ čajové lžičky

Postup přípravy špenátové rolády

Při přípravě rolády je nejdříve nutné vytvořit korpus, který se následně plní náplní. Postup přípravy se pak skládá z následujících kroků:

  • Najemno nasekejte čerstvý špenát a vložte jej do hluboké mísy.

  • Přidejte žloutky a sůl a důkladně rozmixujte tyčovým mixérem.

  • Z bílků vyšlehejte hustý sníh.

  • Ve dvou krocích vmíchejte sníh do špenátové směsi tak, aby vznikla homogenní kaše.

  • Na plech nachystejte pečicí papír a potřete jej olejem.
  • Vylejte připravenou špenátovou směs na papír a rovnoměrně rozetřete.

  • Rozehřejte troubu na 180 °C, vložte plech se směsí do trouby a pečte přibližně 10 minut (dokud povrch mírně nezezlátne).
  • Po upečení vyjměte roládu z plechu vyklopením a odstraňte pečicí papír z její horní části. Nechte korpus vychladnout.
  • Smíchejte smetanový sýr s citronovou šťávou.
  • Uzeného lososa nakrájejte na tenké plátky.
  • Vychladlou roládu potřete rovnoměrně smetanovým sýrem a rozložte na ni nakrájeného lososa.

  • Zarolujte roládu po délce, zabalte ji do pečícího papíru a nechte minimálně 1 hodinu chladit v lednici.

  • Před podáváním roládu nakrájejte na kolečka o tloušťce 1-2 cm.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]