Upečte si doma výborné sušenky z kefíru s jablečnou náplní. Ideální zákusek, který si zamilujete

Jestli vás už nenapadá, co byste mohli v neděli ke kávě upéct, máme pro vás jednu výbornou rychlovku, po které se jen zapráší.

Je tu podzim a to znamená, že všude bude velké množství jablek. A z nich se přece dělají ty úplně nejlepší dezerty. Pokud patříte mezi milovníky štrůdlů a dalších jablečných sladkostí, bude tento recept přesně pro vás. Těsto u tohoto moučníku vypadá, že bude vláčné, ale nedrobí se a vydrží dlouho čerstvé. Jako náplň můžete použít nejen jablka, ale vlastně cokoliv sladkého vás napadne, třeba marmeládu.

Co budete potřebovat na těsto

  • 10 g kefíru
  • 120 g másla
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce cukru
  • 300 g mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli

Suroviny na náplň

  • 6 jablek
  • přibližně 3 polévkové lžíce cukru, kdo sladí víc, dá víc
  • vanilkový cukr dle chuti
  • 1 polévková lžíce másla

A jde se vařit

Oloupejte jablka a tři z nich nastrouhejte na hrubém struhadle. Na pánvi dejte rozpustit máslo, na to dejte nastrouhaná jablka, zasypte cukrem a promíchejte.

Za stálého míchání vařte asi 5 minut, dokud se nevypaří veškerá tekutina. Nechte vychladnout. Do teplého kefíru přidejte žloutek, sůl a cukr. Mouku prosejte a smíchejte s práškem do pečiva. Přidejte kousky másla a udělejte z toho drobenku.

Tekutou hmotu vlijte do drobenky a vypracujte těsto. To by mělo být měkké a elastické. Zakryjte utěrkou a dejte aspoň na 15 minut do chladu.

A je skoro hotovo

Těsto rozdělte na dvě části a každou rozvalte na přibližně 4 mm. Každý kus pomažte máslem a jablečnou náplní. Srolujte z těsta váleček a nakrájejte ho na stejně velké kousky. Ty rozložte na plech, který jste si před tím vyložili pečícím papírem. A pomažte je rozšlehaným žloutkem. Pečte na 180 stupňů asi 20 minut. Přejeme vám dobrou chuť!

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]