Nejchutnější podzimní rohlíčky! Omamná vůně jablek a skořice si vás hned získá

S podzimem si mimo překrásně zbarvené stromy určitě spojíte i vůni jablek. Toto ovoce je vitamínovou bombou a v kombinaci se skořicí neodolatelnou lahůdkou.

V tomto období nastává čas, kdy jsou snad jablka na každém kroku. Pokud přemýšlíte, jakým způsobem je zpracovat a jablečný závin už pro vás ztratil kouzlo, můžete vyzkoušet tyto křehké podzimní rohlíčky se šťavnatou náplní s jablky a skořicí. Jakmile je ale vytáhnete z trouby, budou vám mizet pod rukama. Ta omamná vůně totiž přiláká všechny ve vašem dosahu. Jsou vynikající ke kávě i čaji a radost udělají rodině i vaší návštěvě. Připravte si recept, protože je možné, že si ho budou mnozí žádat.

Na přípravu náplně budete potřebovat

  • 4 ks jablek
  • 200 g cukru
  • 1 lžička skořice

Těsto na podzimní rohlíčky vytvoříte z těchto surovin

  • 630 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 75 g moučkového cukru
  • 10 g vanilkového cukru
  • 1 ks vejce
  • 125 ml oleje
  • 1 lžíce škrobu
  • 125 ml kefíru
  • 1 lžička kurkumy
Fotografie: Pixabay

Kurkuma – královna koření

Toto koření bylo a je hojně využíváno v ajurvédské medicíně. Kurkuma je známá taky jako indický šafrán, pochází z Asie, je typická svou výraznou žlutou barvou a nahořklou chutí. Hlavní cennou složkou je kurkumin, který má výborné protizánětlivé účinky.

Fotografie: Pexels

Zázračné koření napomáhá detoxikovat potravu, ničí bakterie i parazity a je vhodná při potížích s žaludkem, žlučníkem nebo nadýmáním. Napomáhá snižovat cholesterol, chrání srdce, a především u starších lidí podporuje mozkové funkce. Celkově zvyšuje obranyschopnost, a proto na ni v kuchyni určitě nezapomínejte.

Postup na přípravu podzimních rohlíčků

Nejdříve si očistěte jablka, oloupejte je a zbavte jadřinců. Poté všechny do větší mísy nastrouhejte na hrubém struhadle. Rozpalte si větší hlubší pánev a jablka na ni zahřívejte. Vodu přidávat nemusíte, jablka pustí dostatek šťávy. Přisypejte cukr a nechte jablka dostatečně prohřát a zezlátnout. Poté přidejte lžičku skořice, promíchejte a odložte na místo, kde bude mít směs možnost vychladnout.

Připravte si hlubokou misku. Do té vložte připravené množství změklého másla, oleje a kefíru. Přisypejte moučkový a vanilkový cukr, škrob a lžičku kurkumy.

Všechny suroviny důkladně míchejte metličkou do chvíle, než se spojí v jednotnou konzistenci. Vmíchejte jedno vejce a znovu pořádně promíchejte. Hladkou mouku prosejte přes síto a zpracujte nelepivé těsto.

Když máte těsto připravené, postupně odebírejte po kouskách a vytvarujte pomocí válečku oválnou placku. Na tu rozprostřete jednu lžičku připravené jablečné náplně a okraje ponechejte volné. Stočte do rohlíčku a přeneste na plech vyložený pečícím papírem. Stejný postup opakujte s celým zbytkem těsta. Rohlíčky vložte do předehřáté trouby na 180 stupňů a pečte přibližně 30 minut.

Už během pečení ucítíte tu nádhernou vůni. Po upečení nechte rohlíčky vychladnout a poté bohatě poprašte moučkovým cukrem. Pokud vám nezmizí ihned z plechu, nechejte chvíli odpočinout, budou mnohem šťavnatější a chutnější. Zaručeně z nich budou všichni tak nadšení, že je budete připravovat pravidelně. Dobrou chuť!

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]