Nadýchaný jablečný koláč jako od našich babiček. Základem je kefír

Snad není většího potěšení než si vychutnat ke kávě nebo čaji lahodný, nadýchaný koláč jako od našich babiček. Když cítíte doma sladkou vůni pečení, víte, že jste na bezpečném místě a vše je tak, jak má být.

I přesto, že výsledek může vypadat složitě, upéct si doma vláčný jablečný koláč s drobenkou není až taková věda. Držte se následujících kroků a překvapte svou rodinu vynikajícím sladkým pečivem.

Ingredience k přípravě jablečného koláče

Aby těsto bylo vláčné a nadýchané, prozradíme vám jedno tajemství. Pokud to recept dovolí, vždy přidejte kefír. Docílíte tak nadýchané buchty, koláče, dortu, zkrátka každé těsto s obsahem kefíru bude jako obláček.

Na těsto:

  • 150 ml kefíru
  • 1 ČL sušeného droždí
  • 30 g másla
  • 300 g mouky
  • 1 vejce
  • 1 PL rostlinného oleje
  • 40 g cukru
  • Sůl
  • Vanilin

Na náplň:

  • 400 g jablek
  • Cukr
  • Skořice

Na drobenku:

  • 40 g másla
  • 40 g cukru
  • 80 g mouky

Příprava jablečného koláče

Začněte přípravou kvásku. Nalijte kefír do kastrůlku, přiveďte do teplého stavu a vsypte sušené droždí, cukr a malé množství mouky. Nechte na teplém místě odležet, aby mohlo droždí pracovat a vytvořit kvásek. Následně přidejte vanilin podle chuti, špetku soli, jedno vejce a rostlinný olej. Po malých částech začněte sypat také mouku a vždy těsto propracujte.

Jakmile vsypete potřebné množství mouky, přidejte změklé máslo a začněte těsto hníst oběma rukama. Dejte si skutečně záležet, pokud nemáte robota, který za vás veškerou práci udělá, musíte se skutečně snažit, abyste všechny složky krásně spojili a vytvořili jemné, hladké těsto. Hmota by se vám neměla lepit na ruce. Přikryjte utěrkou a nechte hodinu na teplém místě kynout.

Další kroky přípravy

Nyní si připravte náplň. Jablka oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Podle chuti zasypte cukrem a na másle poduste doměkka. Pro ochucení přidejte trochu skořice. Než se vám ovoce podusí, můžete si vedle vytvořit drobenku. V misce rozdrobte máslo, přidejte cukr a mouku a rukama vytvořte drobivou směs.

Připravené těsto rozdělte na 9 dílů a z každého vyválejte placku. Na dva kraje placky umístěte část jablečné náplně a začněte rolovat k sobě. Takto připravte 8 dílů. Nakonec je špičkami umístěte k sobě, abyste vytvořili kruh. Poslední část těsta vyválejte, přidejte zbytek náplně, vytvořte menší kouli a vložte do středu. Zakryjte a nechte dalších 10 minut kynout. Pomažte rozšlehaným vejcem a mlékem a dejte do trouby na 180 stupňů. Pečte asi 20 – 25 minut.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]