Jablka oblečená do kefírového těstíčka zachutnají všem bez ohledu na věk

Sezóna jablek se blíží. Správné hospodyňky již nyní vymýšlejí, jak s jablky efektivně naloží. Vyzkoušejte jablka nejen uskladnit, ale také z nich připravit lahodné placky. 

Patří mezi vaše oblíbené recepty s jablky například tradiční štrůdl, žemlovka, rýžová kaše a jiné? A už jste vyzkoušeli kefírové placičky plněné jablky? Jedná se o lahodný recept, kterým potěšíte děti, ale i dospělé. Není nikterak náročný, zvládnou ho i začátečníci a zamilují si ho všichni. Můžete je vzít s sebou na prázdninový výlet, nebo s nimi klidně pohostit návštěvu. 

Suroviny potřebné pro přípravu

  • 3 ks sladkých jablek
  • 3 ks vejce vel. M
  • 6 PL hladké mouky
  • 50 g cukru
  • 50 ml kefíru
  • 50 g másla
  • 1 ČL jedlé sody
  • 0,5 ČL vanilkového cukru

Postup přípravy vynikajících jablečných placek

Nejdříve si připravíme jablka. Umyjte je, oloupejte a zbavte je pecek. Pokud máte speciální vykrajovač jadřinců, použijte ho, aby jablko zůstalo vcelku a dalo se nakrájet na kroužky. Pokud jej nemáte, nakrájejte jablko klidně na tenké měsíčky. Jinak můžete jablko nastrouhat na hrubém struhadle, placky budou mírně jiné, ale stejně chutné a lahodné. 

Poté si vezměte hlubší mísu a rozšlehejte v ní vejce, vanilkový i běžný cukr a šlehejte metlou nebo ještě lépe, ručním šlehačem. Žloutky by měly být světlejší. Jakmile budete mít vyšleháno, přidejte kefír, jedlou sodu, rozpuštěné máslo, po částech mouku a míchejte či mixujte. Musíte získat hladké těsto bez hrudek. Poté vezměte kousky jablek a namočte je v těstíčku. Rozehřejte olej na pánvi a každý kousek osmažte dozlatova. Podávejte teplé i studené, posypané moučkovým cukrem nebo se sladkým tvarohem. 

Věděli jste, proč si dopřát jablka?

Pokud máte na své zahradě jabloň, na které rostou jablíčka vhodná pro uskladnění, neváhejte ani minutu a jablka uskladněte. Jsou totiž velmi bohatá na vitamíny a minerální látky. Za zmínku jistě stojí vysoký obsah vitamínu C, ale také A, B1, B2, B6, E, K, B12 a kyseliny listové. To je jistě skvělá pokladnice vitamínů, o tom není pochyb. 


Mezi minerálními látkami je zde zastoupen draslík, fosfor, vápník, železo, hořčík, zinek, měď, fluor, jod a selen. Sice se jedná na pohled o nenápadné a vskutku obyčejné ovoce, ale věřte, že minerály, vitamíny a ostatní sloučeniny, dokáží udržet tělo v dobré kondici.

Například dokáží předcházet diabetu, detoxikují tělo, chrání střeva proti obávané rakovině, podporují tvorbu kolagenu v těle, chrání cévy a mnoho jiného. Jednoduše řečeno, jablka bychom si měli dopřát jakkoli a kdykoli.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]