Svařte jablko s bobkovým listem. Odvar léčí záněty, tlumí bolest a zlepšuje zrak

Odvar z bobkového listu a neloupaného jablka přináší pro lidské zdraví celou řadu výhod, a to bez vedlejších účinků. Prostým aromatickým nápojem prospějte celému svému tělu.

Bobkový list a jablka se natolik vžily jako obyčejné potraviny, že jsme úplně zapomněli na léčivé účinky, které se v těchto nenápadných částech rostlin ukrývají. Každá z nich v dávných dobách platila za užitečné léčivo i skvělou potravinu. Zejména jablka jsou součástí lidského jídelníčku snad už od úsvitu dějin. Kombinace těchto surovin v jediném nápoji vám může pomoci vyřešit celou řadu zdravotních problémů, a to včetně špatného zraku.

Tajemství jablek a vavřínu

Vlastně je to logické. Čím častěji se s nějakou věcí setkáváme, tím méně o ní víme. Zdá se nám, že je všední a nemůže skrývat žádná tajemství. Opak je ale obvykle pravdou. A platí to i o jablkách a listech vavřínu vznešeného, neboli bobkových listech.

Právě druhý jmenovaný přitom platí už po tisíce let za rostlinu bezmála zázračnou. Ve starověkém Řecku platil za jeden ze symbolů slunečního boha Apollona a dekorovali se jím nejen římští panovníci, ale kupříkladu i vítězové olympijských her. Byl symbolem moudrosti, míru, vítězství a ochrany.

Fotografie: Pixabay

Z lékařského hlediska je plný antiseptických účinných látek, které pomáhají tlumit záněty všeho druhu, zmírňují bolesti, zlepšují metabolismus a rapidně snižují obsah cukru v krvi, což se velmi hodí zejména diabetikům. Bobkové listy jsou pověstné i svou schopností zlepšovat sluch a zrak, stejně jako tlumit horečku a projevy chřipky. Podle studie na Univerzitě lékařských věd v Íránu dokonce aktivně snižují množství tělesného tuku a rozpouštějí ledvinové kameny.

Jablka pak působí velmi podobným způsobem. Kromě toho navíc podporují trávení, chrání srdce a celkově dodávají energii a posilují organismus. Obsahují totiž spoustu vitaminu C, který je klíčový pro funkci všech buněk v těle.

Příprava zázračného elixíru z jablka a bobkového listu

Budete potřebovat:

  • 1 jablko
  • 3 sušené bobkové listy
  • 1 litr vody
  • med a skořici na dochucení

Jablko důkladně umyjte, ale neloupejte ho. Dužninu nakrájejte na čtvrtinky a odstraňte stopky a jadřinec. Do hrnce nalijte 1 litr vody a přiveďte jej k varu. Jakmile začne bublat, přidejte bobkové listy a skořici a obojí společně 5 minut povařte. Nakonec přidejte nakrájené jablko, vypněte oheň, přiklopte hrnec pokličkou a nechte ingredience 10 minut louhovat.

Fotografie: Pixabay

Získaný macerát slijte přes sítko, přidejte k němu lžičku medu (jeho množství uzpůsobte vlastní chuti) a pijte jej ráno nalačno namísto čaje nebo kávy, případně i večer těsně před spaním. Nápoj pijte každý den po dobu 2 týdnů, poté si dejte alespoň na 3 týdny pauzu a kúru přerušte. V pravidelných intervalech ji pak můžete opakovat.