Výborný recept na skvělý zimní zeleninový salát

Salát rozhodně nemusí být nudným jídlem, o čemž se můžete snadno přesvědčit. Nechcete se v zimě vzdávat zeleniny a víte, že příjem vitamínů je právě v tomto období velmi důležitý pro zdravý a výkonný imunitní systém

V takovém případě jistě oceníte tento recept na jednoduchý, chutný a zároveň velmi zdravý salát. Vystačíte si s poměrně malým množstvím ingrediencí a samotná příprava také mnoho času nezabere.

Jednoduchý, rychlý a chutný zeleninový salát

Velkou výhodou tohoto jednoduše připraveného salátu je mnoho způsobů využití. Dá se podávat samotný jako lehká svačinka a báječně se bude hodit také k hlavním chodům. S pomocí tohoto jednoduchého receptu tak doplníte potřebnou dávku vitamínů, minerálů i vlákniny pro zdravé zažívání.

Co budete potřebovat pro přípravu zimního salátu:

  • Zhruba 500 gramů mrkve
  • Stroužky česneku – množství podle chuti
  • 10 kusů vlašských ořechů
  • Sklenici zakysané smetany
  • Trochu koření podle chuti – pepř, koriandr, cukr, sůl a podobně

Jak na výrobu salátu

Naprostým základem je zde mrkev. Ta je bohatá na vitamín A a zároveň obsahuje další prospěšné látky. Během zimy se navíc řadí mezi poměrně levné a snadno dostupné druhy zeleniny, takže ani pravidelná konzumace tohoto salátu nijak výrazně nezasáhne do rodinného rozpočtu.

V první fázi si nejdříve nastrouhejte mrkev na velkém struhadle. Přidejte k ní trochu soli, důkladně promíchejte a nechte chvíli ležet. Díky soli se uvolní z mrkve šťáva, která se stane základem pro omáčku.

V další fázi si najemno nasekejte nebo rozemelte ořechy. Podobně najemno si připravte také česnek, kdy si množství zvolte podle chuti. Následně přidejte potřebné koření pro konečné dochucení. Vše smíchejte dohromady a na závěr použijete zakysanou smetanu pro spojení a dotvoření jemné chuti. Jako alternativu můžete využít také řecký jogurt, který je o něco více dietní. Připravený salát nechte chvíli odstát a podávejte vychlazený.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]