Výborný tatarský koláč ze tří vrstev

Dezerty bývají různého typu, od velmi krémových a nadýchaných až po čerstvé ovocné či hutné medové a ořechové. Pokud si chcete připravit dezert s vyváženým poměrem šťavnaté a hutné části, ideálním je právě tatarský koláč, který lze velmi jednoduše přizpůsobit aktuální chuti či sezóně výběrem různých surovin pro náplň.

Aby však měl koláč správnou konzistenci, je nutné dosáhnout u náplně odpovídající hustoty, při výběru surovin se proto orientujte na takové, které vám umožní dosáhnout potřebné viskozity náplně.

Ingredience pro přípravu tatarského koláče

Na tento recept budete potřebovat následující suroviny:

  • hladká mouka – 400 g
  • máslo – 200 g
  • cukr krupice – 260 g
  • mléko – 150 ml
  • citron – 2 ks
  • sušené meruňky – 250 g
  • vlašské ořechy – 200 g
  • sůl – 2 špetky
  • prášek do pečiva – 1 čajová lžička

Postup přípravy tatarského koláče

Koláč připravíte podle následujícího postupu:

  1. Umyjte citróny nastrouhejte jejich kůru a pak nakrájejte dužinu na malé kousky.
  2. V menší misce směs rozmixujte.
  3. Přidejte 100 g cukru a 3 polévkové lžíce mouky, vše důkladně promíchejte.
  4. Ořechy nasekejte najemno, vložte do menší misky a promíchejte se 100 g cukru.
  5. Meruňky umelte nebo rozmixujte na kaši.
  6. Do větší mísy dejte zbylou mouku a studené máslo.
  7. Rozmačkejte máslo do mouky, přidejte sůl, zbývající cukr a prášek do pečiva, a poté důkladně promíchejte.
  8. Ve vzniklé směsi vytvořte důlek a nalejte do něj mléko.
  9. Následně vypracujte hladké nelepivé těsto.
  10. Těsto rozdělte na polovinu – z jedné půlky vyválejte tenký plát.
  11. Vyložte dortovou formu pečicím papírem a přeneste do ní připravený plát těsta – zarovnejte okraje tak, aby vytvořil dno a stěny koláče.
  12. Na těsto naneste ořechovou náplň (nechte si 2-3 polévkové lžíce na posypání).
  13. Druhou půlku těsta rozdělte na tři části a každou vyválejte do tenkého plátu.
  14. Přeneste první plát na ořechovou náplň a kraje napojte na připravené stěny koláče.
  15. Do druhé vrstvy rozložte rozmixované meruňky a opět je přikryjte těstem.
  16. Třetí – horní vrstvu pak tvoří citrónová směs, po jejím zakrytí utěsněte okraje koláče a povrch posypte ořechovou směsí.
  17. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 50 minut.
  18. Koláč je potřeba nechat vychladnout přímo ve formě, až poté je možné jej odformovat a krájet.

Dobrou chuť.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]