Vyhazování skořápek od vajec se nevyplácí. Jejich konzumace je zdraví prospěšná

Dopřáváte si rádi vajíčka a potom vyhazujete vaječné skořápky? Myslete na to, že se dají využít pro vaše zdraví. Vejce jsou oblíbená potravina, kterou si mnoho lidí dělá třeba na snídani. Taková ranní omeleta, nebo míchanice, dokáže skvěle nastartovat nový den a dodat hromadu energie. Stačí pár vajec a máte spoustu lahodného jídla, které všichni jistě ocení. V tomto případě se ovšem neobejdete bez odpadu v podobě vaječných skořápek. Vyhazujete je? Pokud ano, děláte velkou chybu. Vaječné skořápky se vám mohou v budoucnu velmi hodit. Přečtěte si k čemu a už nikdy takovou chybu nedělejte.

Vyhazování skořápek je chyba

Jak už jsme psali u úvodu, vajíčka hrají hlavní roli při přípravě snídaně u mnoha lidí. Vejce se zpracují, ale co se děje se skořápkami? Většinou končí v odpadkovém koši, kde jejich osud nadobro zpečetěn. Výzkumy ovšem ukazují, že vyhazování vaječných skořápek je velká chyba. Mohou nám být totiž velmi prospěšné. My vám to nyní trochu objasníme.

Pomáhají zlepšit zdraví

Neplýtvejte vaječnými skořápkami. Místo toho, abyste je vyhodili, uschovejte je, neboť vám mohou pomoci zlepšit vaše zdraví. Mnoho lidí netuší, že vaječné skořápky obsahují až 90 % čistého vápníku a dalších látek (stroncium, fluor, selen, železo, zinek). Všechny tyto látky jsou pro zdraví našeho těla důležité. Pravidelná konzumace skořápek posiluje svaly, kosti, předchází vypadávání vlasů, lámání nehtů, zmírňuje zácpu, podporuje regeneraci kůže, zlepšuje fungování imunitního systému, a dokonce snižuje cholesterol.

Bezpečná konzumace skořápek

Samozřejmě vás napadne, že jíst samotné skořápky je nebezpečné, neboť mohou uvíznout v krku a způsobit nám komplikace. Z toho důvodu vám chceme nyní představit způsob pomocí něhož budete moci skořápky bezpečně konzumovat. Ptáte-li se, odpovědí je forma prášku. Ukážeme vám, jak si prášek připravit.

Jak na skořápky

Skořápky umístěte do cedníku a důkladně je omyjte pod tekoucí vodou. Nyní je vložte do velkého hrnce a vařte je ve vodě po dobu 10 minut, odstraní se z nich všechny nečistoty a bakterie. Během vaření musí být skořápky neustále pod vodou. Předehřejte si troubu na 95 °C a vložte do ní pekáč s vyskládanými osušenými skořápkami. Pečte je zhruba 15 minut.

Odstraňte skořápky z vroucí vody a nechte uschnout. Poté je položte na velký plech na pečení a vložte do předehřáté trouby na asi 15 minut. Po vytáhnutí z trouby je nechte vychladnout, a pak je pomocí mixéru nebo mlýnku na kávu pořádně rozemelte, dokud vám nevznikne prášek. Máte hotovo. Prášek můžete přidávat do jídla, nebo ho jíst samostatně (1/2 lžičky denně). Uvidíte, že brzy poznáte rozdíl.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]