Doma jíme ty nejchutnější a nejkrásnější croissanty. Zakousněte se do nich i vy, jsou 1000krát lepší než vánočka

Snídaně je základ dne a pokud ji budete odbývat, budete mít méně energie. Když si uděláte doma tyto croissanty, jistě už na snídani jen tak nezapomenete.

I když každý člověk není kuchař od narození, tak každá osoba má v životě možnost se naučit hodně věcí. Jestliže byste si rádi dopřáli něco dobrého na snídani a nechce se vám chodit každé ráno do obchodu / pekárny nebo to pro vás ani není možné, zkuste si doma udělat třeba tyto nadýchané croissanty. Jejich velikou výhodou je to, že je můžete jíst naslano i nasladko.

Suroviny, které budete potřebovat

Než se doma pustíte do pečení, nachystejte si nejprve tyto suroviny:

  • 200 ml teplé mléko
  • 100 ml vody
  • 100 ml oleje
  • 1 PL cukr
  • 1 ČL sůl
  • 1 balení sušené droždí
  • 4,5 hrnku mouky
  • 50 ml oleje
  • 1 vejce

Náplň:

  • sýr, tvaroh nebo rozpuštěná čokoláda

Pusťte se do přípravy croissantů

  • Základem každého pečiva je správně vypracované a kvalitní těsto. Připravte si tedy hlubší mísu, v níž si budete těsto připravovat. Do ní poté dejte droždí, cukr a teplé mléko. Všechny tyto ingredience musíte v míse pořádně zamíchat, aby se hezky spojily dohromady.

  • Následně k této směsi přidejte 1 / 2 hrnku oleje, sůl, a nakonec i mouku. I při přidávání surovin je potřeba směs neustále míchat, aby se ingredience hezky spojily. Snažte se ze surovin vypracovat jemné těsto, které se ale nesmí lepit k prstům, aby s ním šlo dobře manipulovat. Pokud by neustále hodně lepilo, přidejte trochu mouky.

  • Po uhnětení těsta si můžete připravit velkou podložku nebo volnou pracovní desku a váleček. Těsto vyválejte trochu, aby bylo stále silné.

  • Poté jej rozdělte na 10 stejně velkých kousků. Z každého dílku vypracujte kuličku a položte ji pod čistou utěrku. Zde je nechte 10 minut odpočinout. Následně každou kuličku trochu promačkejte mezi prsty.

  • Nyní si každou kuličku vyválejte hodně natenko a snažte se, aby vyválená kulička byla poté co největší placka.

  • Na tuto placku následně naneste 100 ml rozpuštěného másla s 50 ml oleje a potřete každé vyválené těsto.

  • Croissanty lze nyní naplnit tvarohem a také čokoládou. Hned poté se pusťte do tvarování pečiva. Vezměte si k práci vidličku, protože ta vám pomůže vytvořit tvar croissantů. Těsto nabírejte z každé strany a snažte se, aby vám vznikl croissant jako na obrázku níže.

  • Protože už máte croissanty naplněné i vytvarované, můžete si předehřát troubu na 190 °C a croissanty přesunout na plech vystlaný pečícím papírem.

  • Ještě před pečením croissanty potřete rozšlehaným vejcem, díky čemuž bude pečivo krásně lesklé. Až bude v troubě požadovaná teplota, dejte plech s croissanty dovnitř a pečte po dobu 25 až 30 minut.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]