Na teplé dny si ještě chvíli počkáme, ale tato turecká osvěžující limonáda vás přenese na slunečné pláže a navíc skvěle zažene žízeň.
Tento recept na vynikající Tureckou limonádu jsem si přivezla ze své letní dovolené a je skutečně famózní. Nápoj vás dokonalé osvěží, skvěle uhasí žízeň a navíc je doslova nadopovaný vitaminem C. Ačkoliv se jedná víceméně o letní pití, teď v zimě vám také dobře poslouží, když se nebudete cítit zcela zdraví. Tato limonáda se stane vaši královnou nealkoholických nápojů na každém stole. Děti ji mají také velmi rády a umí si ji samy připravit. Její výroba je totiž neskutečně snadná a zabere vám pár minut času.
Budete potřebovat tyto ingredience
- 2 l vody
- 2 citrony
- 1 pomeranč
- 160-200 g cukru – podle chuti
Návod na přípravu limonády
Nejprve si vezměte citrusové plody – citróny i pomeranč, řádně je omyjte (doporučujeme použít citrusy v bio kvalitě, kde není kůra chemicky ošetřena) a nastrouhejte jejich kůru na struhadle. Dejte pozor, abyste strouhali pouze barevnu část kůry, neměla by se vám tam dostat bílá slupka, která je velmi hořká.
Poté si vezměte dvoulitrovou lahev, do které si nalejete vodu, rozpusťte ve vodě cukr a nastrouhanou kůru do cukrové vody přidejte. Nakonec přidejte i vymačkanou šťávu z obou citronů i pomeranče a pořádně lahví zatřepejte, aby se vše dobře promíchalo.
Limonádu přelijte do mísy nebo jiné nádoby a přeceďte ji přes síto, abyste v ní neměli kůru ani pecky. Můžete do limonády přidat také lístky máty nebo snítku rozmarýnu. Zakryjte mísu nebo džbán potravinovou fólií a dejte limonádu do chladničky nejlépe přes noc nebo alespoň na několik hodin.