Využijte jahody na dobrůtku, ke které stačí jenom tři ingredience.

K začátku léta vždy patří jahody. A k samotným letním měsícům zákonitě patří nejen grilování skvělých pokrmů, nebo třeba opalování na zahradě, či koupání v bazénu. S létem máme spojené především konzumování nejrůznějších druhů zmrzlin. Nejlepší jsou samozřejmě ty domácí, které neobsahují žádné konzervanty. Mraženou dobrotu ale nemusíte cíleně připravovat jen ze smetany, cukru a ovoce. Ukážeme vám i jinou metodu, jak zhotovit mražené sladké pokušení z jahod.

Jaké ingredience potřebujete k přípravě letního jahodového pokušení?

Než se pustíte do výroby jahodové zmrzliny, připravte si tyto suroviny:

  • 250 gramů čerstvých zralých jahod
  • 60 gramů moučkového cukru
  • 2 vaječné bílky

Jak postupovat při výrobě letního jahodového pokušení?

Jahody si nejprve omyjte po vlažnou vodou, zbavte je stopky a následně pokrájejte na menší kousky. Vložte do plastové misky a dejte na pár hodin zamrazit do mrazáku. Mezitím si vyšlehejte z vaječných bílků tuhý sníh, do kterého postupně zapracujte i moučkový cukr.

Vnikne vám tak tuhý sladký krém. Asi po dvou hodinách vyjměte jahody z mrazáku a v mixéru je rozdrťte na pyré. Do připravené bílkové hmoty nakonec mražené jahodové pyré pomalu zašlehejte pomocí metličky. Šlehejte asi pět minut, respektive do té doby, než se všechny komponenty důkladně nepropojí.

Servírování letního jahodového pokušení

Vytvořený jahodový krém navrstvěte do hlubokých sklenic a podávejte s kakaovým posypem. Povrch krému můžete polít rovněž čokoládovou polevou, nebo posypat strouhanou hořkou čokoládou. Díky mraženému jahodovému pyré si bude tahle nezvyklá sladkost držet tvar.

Možné je dezert umístit před servírováním ještě na pár minut do lednice, aby byl opravdu studený a taktéž i osvěžující. Pakliže nemáte k dispozici jahody, můžete zkusit recept i s jiným ovocem. Skvěle bude chutnat krém s borůvkami, malinami, nebo třeba s banánem. Přejeme vám dobrou chuť!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]