Recept na lahodný a rychlý dezert ocení všichni milovníci čokolády. K jeho přípravě budete potřebovat pouze tři ingredience, které vám možná ještě zbyly z pečení cukroví.
Každý z vás má jistě svůj oblíbený dezert, na který nedá dopustit. Čas od času je však dobré zaexperimentovat a vyzkoušet i něco jiného. Nezřídka kdy se totiž stane, že jste mile překvapeni a s radostí otevíráte kuchařku, abyste si nový recept zaznamenali. Jedním z takových receptů je i ten následující, podle něhož si připravíte čokoládovo-mléčnou pochoutku, které neodolá žádný člen vaší domácnosti.
Ingredience potřebné pro přípravu dezertu:
- 200 gramů sušeného mléka
- 250 gramů kondenzovaného mléka
- 180 gramů čokolády
Celá příprava vám zabere maximálně 15 minut
Na tomto čokoládovo-mléčném dezertu je skvělých hned několik skutečností, a sice je velmi rychlý, je čokoládový, má neotřelý vzhled (vizuálně připomíná čokoládu s bublinkami) a s trochou snahy ho zvládnou připravit i vaše ratolesti. V prvním kroku přípravy si vytvoříte těsto na mléčné kuličky. Ve středně velké míse smíchejte 200 gramů sušeného mléka s 250 gramy kondenzovaného mléka.
Obě ingredience míchejte zpočátku opatrně, abyste zabránili vysypání sušeného mléka mimo mísu. V míchání pokračujte tak dlouho, dokud nedocílíte vláčné a kompaktní hmoty (na dotek zůstane lepivá, proto těsto zpracovávejte výhradně vařečkou).
Až budete mít těsto hotové, dejte ho stranou. Následně si k ruce vezměte připravenou čokoládu (nejlépe hořkou), kterou nalámejte na menší kousky a ve vodní lázni ji rozpusťte.
Než se čokoláda zcela rozpustí, připravte si větší tác či menší plech, který vyložte potravinovou fólií. Menší část rozpuštěné čokolády poté vylijte přímo na fólii a s pomocí stěrky ji rovnoměrně rozetřete.
Na takto připravený podklad následně skládejte různě velké kuličky, které vytvarujete z připraveného těsta. Aby se vám s těstem dobře pracovalo, potřete si ruce trochou oleje – těsto tak nebude lepit.
Čím více velikostí kuliček zvolíte, tím bude výsledný dezert zajímavější. Jakmile budete mít celou plochu rozetřené čokolády pokrytou kuličkami, přelijte je zbytkem rozpuštěné čokolády. Nyní je dezert téměř hotový. Posledním, co musíte udělat, je umístit ho na hodinu do mrazničky, aby dostatečně ztuhl. Po hodině ho vyndejte, sejměte z něj potravinovou fólii a nakrájejte (nalámejte) na libovolně velké kousky.
Několik tipů závěrem
Vzhledem k použitým surovinám je lepší, když budete dezert uchovávat v ledničce. Ovšem je velmi pravděpodobné, že jakmile ho umístíte na konferenční stolek v obývacím pokoji, zmizí tak rychle, že jeho další skladování nebudete muset řešit. Vzhledem ke zdobnosti čokoládové pochoutky je možné použít ji i jako dárek k narozeninám či k svátku – dezert můžete pro tyto účely před ztuhnutím ještě dozdobit například sušeným ovocem.