Legendární recept na kremeš hravě strčí do kapsy všechny ostatní sladké recepty

Kremeš

Kremšnita, známější jako kremeš, má kořeny v rakouské a maďarské kuchyni. Je to oblíbený dezert spojující jemnost a bohatou chuť, který si vychutnáte nejen ke kávě. 

Tento lahodný zákusek s vrstvami těsta a krému se postupně rozšířil do mnoha zemí střední a východní Evropy, včetně Česka a Rumunska. Kremeš je nadýchaný a lahodný. Obzvlášť když ho budete připravovat dětem, budou netrpělivě očekávat svou porci. Recept, který zde najdete, je velmi jednoduchý. Máte-li chuť na něco sladkého, můžete to zkusit ještě dnes.

Suroviny na přípravu kremeše:

  • 1 balíček listového těsta (500 g)
  • 130 ml mléka
  • 6 vajec
  • 380 g cukru krupice (do krému)
  • 2 sáčky vanilkového cukru
  • 20 gramů škrobu
  • 500 ml sladké smetany
  • 180 g cukru krupice (do smetanové vrstvy)

Nejdříve je třeba upéct těsto

Listové těsto vyválíme a rozdělíme na dva pláty o velikosti plechu do trouby. Propícháme vidličkou. Každý plát pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 15-20 minut. Po vychladnutí nakrojíme oba pláty na velikost pekáčku či plechu s vyšším okrajem, do něhož budeme zákusek vrstvit (obvykle cca 24 x 32 cm).

Krém

Domácí karamelový krém ze 3 ingrediencí: Hodí se doslova do každého dezertu. Ušetří vám spoustu peněz

Postup přípravy krémové vrstvy

Do kastrůlku dáme 1 litr mléka a přivedeme k varu. Oddělíme bílky od žloutků. Do mísy se žloutky přidáme 200 g cukru a 300 ml mléka. Dobře promícháme a poté přidáme škrob. Vše velmi dobře promísíme. Pomocí mixéru ušleháme bílky do tuhého sněhu. Postupně zašleháme do směsi zbývající cukr.

Směs vaječných žloutků vlijeme do vroucího mléka. Za stálého míchání vaříme 5 minut. Přidáme ušlehané bílky, nadále vaříme za stálého míchání alespoň 2 minuty na mírném ohni. Upečený a vychladlý plát polijeme získaným krémem. Pěkně urovnáme a počkáme, až vychladne.

Kremeš zákusek

Nakonec přidáme smetanovou vrstvu

Sladkou smetanu šleháme mixérem, dokud nezískáme tuhou šlehačku. Rozetřeme ji na vychladlý krém. Přikryjeme druhým listovým těstem. Navrch posypeme moučkovým cukrem. Kremeš můžeme podávat ihned, ale je lepší přikrýt alobalem a nechat 2 hodiny v lednici. Pokud to tedy strávníci vydrží. Dobrou chuť! 

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*