Masové kuličky jsou skvělým a jednoduchým jídlem, které si připravíte rychle v poměrně velkém objemu, z nějž se nají celá rodina. Vyzkoušejte tuto netradiční kombinaci s cuketovým lůžkem. Jeho chuť vás rozhodně překvapí.
Ingredience na zapečené masové kuličky s cuketou
Pro přípravu tohoto pokrmu budete potřebovat:
- cuketa – 700 g
- rýže – 200 g
- mleté kuřecí maso – 700 g
- cibule – 100 g
- sůl
- pepř
- vejce – 2 ks
- strouhaný sýr – 200 g
Příprava zapečených masových kuliček s cuketou
Příprava pokrmu se provádí prostřednictvím následujícího postupu:
- Cuketu nastrouháme na hrubém struhadle, osolíme a dobře promícháme, aby pustila šťávu.
- Uvaříme rýži dle standardního postupu.
- Cuketu vymačkáme a smícháme s uvařenou rýží, vejci a strouhaným sýrem.
- Připravíme si formu na pečení, kterou vymažeme slunečnicovým olejem.
- Do formy vložíme směs a uhladíme.
- Cibuli nakrájíme najemno a smícháme s mletým kuřecím masem – důkladně promícháme.
- Následně přidáme sůl, pepř a koření a celou směs dochutíme. Směs opět dobře promícháme.
- Z masové směsi tvarujeme kuličky, které ukládáme do cuketové směsi – pro každou kuličku je potřeba předpřipravit důlek, aby ve směsi dobře seděly.
- Troubu si předehřejeme na 180 °C, vložíme do ní formu a celý pokrm pečeme přibližně 40 minut.
Masové kuličky je možné vyrobit z jakéhokoliv druhu masa a dochutit dle vlastních preferencí, u tmavšího masa je však nutné počítat d mírně delší dobou pečení. Po upečení by měly být kuličky i cuketa zlatavé barvy.
Směs pro masové kuličky můžete připravit také na vegetariánský způsob – maso lze nahradit sójou nebo jinou obilovinou, případně lze přidat také další ingredience, například luštěniny nebo houby.