Zajímavý recept na masové kuličky s netradiční přílohou

Masové kuličky jsou skvělým a jednoduchým jídlem, které si připravíte rychle v poměrně velkém objemu, z nějž se nají celá rodina. Vyzkoušejte tuto netradiční kombinaci s cuketovým lůžkem. Jeho chuť vás rozhodně překvapí.

Ingredience na zapečené masové kuličky s cuketou

Pro přípravu tohoto pokrmu budete potřebovat:

  • cuketa – 700 g
  • rýže – 200 g
  • mleté kuřecí maso – 700 g
  • cibule – 100 g
  • sůl
  • pepř
  • vejce – 2 ks
  • strouhaný sýr – 200 g

Příprava zapečených masových kuliček s cuketou

Příprava pokrmu se provádí prostřednictvím následujícího postupu:

  1. Cuketu nastrouháme na hrubém struhadle, osolíme a dobře promícháme, aby pustila šťávu.
  2. Uvaříme rýži dle standardního postupu.
  3. Cuketu vymačkáme a smícháme s uvařenou rýží, vejci a strouhaným sýrem.
  4. Připravíme si formu na pečení, kterou vymažeme slunečnicovým olejem.
  5. Do formy vložíme směs a uhladíme.
  6. Cibuli nakrájíme najemno a smícháme s mletým kuřecím masem – důkladně promícháme.
  7. Následně přidáme sůl, pepř a koření a celou směs dochutíme. Směs opět dobře promícháme.
  8. Z masové směsi tvarujeme kuličky, které ukládáme do cuketové směsi – pro každou kuličku je potřeba předpřipravit důlek, aby ve směsi dobře seděly.
  9. Troubu si předehřejeme na 180 °C, vložíme do ní formu a celý pokrm pečeme přibližně 40 minut.

Masové kuličky je možné vyrobit z jakéhokoliv druhu masa a dochutit dle vlastních preferencí, u tmavšího masa je však nutné počítat d mírně delší dobou pečení. Po upečení by měly být kuličky i cuketa zlatavé barvy.

Směs pro masové kuličky můžete připravit také na vegetariánský způsob – maso lze nahradit sójou nebo jinou obilovinou, případně lze přidat také další ingredience, například luštěniny nebo houby.