Zajímavý recept na masové kuličky s netradiční přílohou

Masové kuličky jsou skvělým a jednoduchým jídlem, které si připravíte rychle v poměrně velkém objemu, z nějž se nají celá rodina. Vyzkoušejte tuto netradiční kombinaci s cuketovým lůžkem. Jeho chuť vás rozhodně překvapí.

Ingredience na zapečené masové kuličky s cuketou

Pro přípravu tohoto pokrmu budete potřebovat:

  • cuketa – 700 g
  • rýže – 200 g
  • mleté kuřecí maso – 700 g
  • cibule – 100 g
  • sůl
  • pepř
  • vejce – 2 ks
  • strouhaný sýr – 200 g

Příprava zapečených masových kuliček s cuketou

Příprava pokrmu se provádí prostřednictvím následujícího postupu:

  1. Cuketu nastrouháme na hrubém struhadle, osolíme a dobře promícháme, aby pustila šťávu.
  2. Uvaříme rýži dle standardního postupu.
  3. Cuketu vymačkáme a smícháme s uvařenou rýží, vejci a strouhaným sýrem.
  4. Připravíme si formu na pečení, kterou vymažeme slunečnicovým olejem.
  5. Do formy vložíme směs a uhladíme.
  6. Cibuli nakrájíme najemno a smícháme s mletým kuřecím masem – důkladně promícháme.
  7. Následně přidáme sůl, pepř a koření a celou směs dochutíme. Směs opět dobře promícháme.
  8. Z masové směsi tvarujeme kuličky, které ukládáme do cuketové směsi – pro každou kuličku je potřeba předpřipravit důlek, aby ve směsi dobře seděly.
  9. Troubu si předehřejeme na 180 °C, vložíme do ní formu a celý pokrm pečeme přibližně 40 minut.

Masové kuličky je možné vyrobit z jakéhokoliv druhu masa a dochutit dle vlastních preferencí, u tmavšího masa je však nutné počítat d mírně delší dobou pečení. Po upečení by měly být kuličky i cuketa zlatavé barvy.

Směs pro masové kuličky můžete připravit také na vegetariánský způsob – maso lze nahradit sójou nebo jinou obilovinou, případně lze přidat také další ingredience, například luštěniny nebo houby.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]