Zapečená cuketa s mletým masem a sýrem je skvělé letní jídlo

Tento recept potěší zejména zapálené domácí zahradníky, kteří letos vypěstovali velké zeleniny, kterou je cuketa. Ty jsou totiž velmi vděčnou zeleninou k přípravě různých kulinářských dobrot. Skvělé jsou z nich například cuketové placičky, nebo se hodí jako příloha ke grilovaným masům. My vám však přinášíme něco mimořádně lahodného. Zapečená cuketa s mletým masem a sýrem vám zachutná hned napoprvé. A kromě toho že se jedná o pokrm velmi chutný, je dokonce i zdravý.

Jaké suroviny budete potřebovat na přípravu zapečené cukety s mletým masem?

Než se pustíte do vaření, připravte si následující ingredience:

  • 3 mladé cukety
  • 400 gramů mletého masa (stejný poměr vepřového a hovězího)
  • ½ sklenice rýže
  • 1 mrkev

Dále budete potřebovat: 1 cibuli, slunečnicový olej na smažení, 120 gramů tvrdého sýra, 3 až 4 lžíce majonézy, či zakysané smetany, 2 stroužky česneku, sůl, mletý pepř a oblíbené koření dle chuti.

Jak postupovat při přípravě pokrmu?

Nejprve si cukety omyjte ve vlažné vodě, pak odkrojte kraje a podélně přepulte. Dužinu vydlabejte pomocí lžíce a vytvořte jakési „lodičky“. Ty následně umístěte do plechu vymazaného slunečnicovým olejem.

Vydlabanou dužinu na prkýnku najemno pokrájejte a vložte do mísy. Poté oloupejte cibuli a nesekejte ji nadrobno a osmahněte na oleji do zlatova. K cibuli pak přidejte i očištěnou a nahrubo nastrouhanou mrkev a pokračujte v restování asi minutu až dvě. Mezitím se pusťte do přípravy masové náplně.

Tu zhotovíte tak, že mleté maso smícháte s nasekanou dužinou z cukety, okořeníte pepřem, solí, vsypete smaženou mrkev s cibulí a vložíte i vařenou rýži. Připravenou směsí nakonec cuketové „lodičky“ plníte až po okraj. Zeleninu dáte v konečné fázi zapéct do trouby na 20 minut při 200 stupních Celsia.

Příprava sýrové omáčky a dokončovací fáze

Mezitím si připravte zapékací omáčku ze strouhaného tvrdého sýra, majonézy a lisovaného česneku. Po dvaceti minutách směs na cukety navrstvěte a dejte dopéct dalších dvacet minut. Hotový pokrm podávejte ideálně s dipem ze zakysané smetany. Hodit se však bude i bílý jogurt. Přejeme dobrou chuť!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]