Zapečená cuketa s mletým masem a zeleninou je skvělým letním jídlem

Tento pokrm je ideální volbou na rychlý letní oběd, nebo večeři pro celou rodinu. Zapečená cuketa v kombinaci s mletým masem chutná dokonale. Kromě toho dodá vašemu tělu i potřebné vitamíny a minerální látky a je i nízkokalorická. Pojďte si s námi připravit tento skvělý recept.

Jaké ingredience budete potřebovat na zapečená cuketová kolečka s mletým masem?

Než se pustíte do vaření, připravte si tyto suroviny:

  • 2 až 3 cukety (záleží na množství strávníků)
  • asi 500 gramů mletého masa (může být mix, nebo jen vepřové či hovězí)
  • tvrdý sýr na strouhání (eidam, nebo ementál)
  • 2 až 3 stroužky česneku (dle chuti)

Dále budete potřebovat: čerstvé bylinky dle obliby (vhodný je kopr, petrželka, nebo pažitka), jednu zakysanou smetanu, 2 až 3 rajčata (opět záleží na množství strávníků) a na dochucení preferované koření, sůl a pepř.

Jak postupovat při přípravě pokrmu?

Nejprve si omyjte cukety, odstraňte stopky a pokrájejte je asi na centimetr silná kolečka. Ta rozložte na plech vystlaný buď pečícím papírem, nebo alobalem. Následně si připravte masovou směs.

Ve větší míse důkladně smíchejte mleté maso spolu s lisovanými stroužky česneku, oblíbeným kořením a čerstvými bylinkami najemno nasekanými. Dochuťte solí a pepřem a z výsledné hmoty vytvarujte malé bochánky (v množství asi jedné lžíce), které položte na jednotlivé cuketové plátky.

Pak dejte cuketové plátky s mletým masem do trouby zapéct na 20 minut při 180 stupních Celsia. Mezitím si připravte rajčata. Ta omyjte ve vodě, odstraňte stopku a pokrájejte na tenčí plátky.

Po dvaceti minutách pokrm vyjměte z trouby a poklaďte na maso ještě plátky rajčat a navrstvěte i trochu zakysané smetany se strouhaným tvrdým sýrem na každou porci. Dejte ještě zapéct na posledních pět až deset minut.

Servírování zapečených cuketových koleček s mletým masem

Hotové jídlo podávejte s dipem ze zakysané smetany, nebo jinou studenou omáčkou dle obliby. Jako přílohu k porci můžete servírovat například i vařený brambor. Cuketová kolečka se hodí nejen k hlavnímu chodu, ale také k předkrmu. Přejeme dobrou chuť!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]