Zapečená cuketa s párky a sýrem je skvělým jídlem pro začátečníky

Cuketa začíná růst na zahrádkách. A nemusí to být jenom polévka, nebo smažená verze, kterou se hodí připravit. V dnešní hektické době je prioritou ušetřit čas kdekoliv. To platí i pro kuchyň. Mnoho hospodyněk nyní dává přednost rychlým a jednoduchým pokrmům, které celou rodinu zodpovědně zasytí a okolo přípravy je minimum práce. Tento recept je velice snadný a konzumovat jej můžete už do půl hodiny. Je kombinací jak zdravých, tak méně zdravějších surovin. Naleznete v něm totiž cuketu a párky. Výsledná chuť je ale skvělá. Přesvědčte se sami.

Potřebné suroviny k přípravě pokrmu

Obstarejte si k vaření tyto ingredience:

  • jednu vetší cuketu
  • 2 libové párky, nebo oblíbenou klobásu
  • jedno vejce
  • 50 gramů tvrdého sýra (eidam, čedar, ementál)

Také budete potřebovat: zakysanou smetanu (jednu lžíci), 2 stroužky česneku, sůl, pepř a čerstvé bylinky dle obliby na ochucení jídla.

Jak postupovat při přípravě zapečené cukety?

Cuketu si omyjte pod vlažnou vodou, zbavte se stopek a nakrájejte ji na silnější kolečka o stejném průměru. Zvolte zlatou střední cestu. Plátky by neměly být ani moc tenké, či příliš široké. Pomocí polévkové lžíce pak vyjměte u cuketových plátků střední část dužiny. Cuketu nasolte a opepřete z obou stran.

Párky, nebo klobásy následně pokrájejte na menší kostičky a vložte do mísy. Na prkýnku nasekejte i čerstvé bylinky, které jste zvolili. Ideální je například pažitka, nebo petrželka. Vsypte bylinky k uzenině a přidejte i vejce, lisované stroužky česneku, zakysanou smetanu a strouhaný tvrdý sýr. Dochuťte solí a pepřem a vše důkladně promíchejte.

Smažení cuketových plátků se směsí

Až budete mít náplň do cukety hotovou, rozpalte si na plotně pánev s trochou oleje. Pak vložte cuketové plátky a restujte z jedné strany, až kolečka obrátíte, vlijte do vydlabaného otvoru směs z párků a sýra a dál smažte. Pánev lze přiklopit i poklicí a dusit. Ideálně by se na povrchu měla vytvořit zlatavá krusta, proto můžete plát se směsí ještě jednou orestovat z druhé strany.

Hotovou plněnou cuketu položte na papírové kuchyňské utěrka, aby se odsál přebytečný tuk a konzumujte s ochucenou zakysanou smetanou, posypané čerstvými bylinami. Přejeme dobrou chuť!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]