Zapečená kuřecí prsa ve smetanové omáčce se sýrem

V hektické době preferuje celá řada hospodyněk rychlá jídla, která nasytí spolehlivě i početnou rodinu. Mezi ně můžeme dozajista zařadit zapečená kuřecí prsa ve smetanové omáčce se sýrem. Už po prvním soustu si je zamilujete.

Jaké suroviny budete potřebovat na přípravu kuřecích prsou ve smetanové omáčce?

Než se pustíte do vaření, obstarejte si tyto ingredience:

  • 800 gramů kuřecích prsou
  • 1 cibuli
  • 1 až 2 rajčata
  • 4 vejce
  • 5 lžic zakysané smetany
  • sůl dle chuti
  • mletý pepř dle chuti
  • 200 gramů strouhaného sýra

Jak postupovat při přípravě pokrmu?

Nejprve si očistěte maso a pak jej pokrájejte na stejně velké kusy. Následně si v míse vyšlehejte vejce spolu se zakysanou smetanou, 100 gramy strouhaného tvrdého sýra (lze použít třeba eidam) a na závěr osolte a opepřete dle potřeby. Dále si oloupejte cibuli a pokrájejte na tenká kolečka. Totéž učiňte i s omytými rajčaty.

Vrstvení surovin do zapékací misky a fáze pečení

Nyní si k ruce vezměte zapékací misku nebo plech, vystelte jej pečícím papírem a na dno rozprostřete nejprve pokrájená kuřecí prsa. Poté na ně natřete rovnoměrně smetanovou omáčku, poklaďte cibulové kroužky, plátky rajčat a dejte zapékat do trouby na 30 minut při teplotě 180 °C. Nakonec ještě pokrm posypte 100 gramy strouhaného sýra a dopékejte dalších deset minut dozlatova.

Servírování zapečených kuřecích prsou ve smetanové omáčce se sýrem

Upečená kuřecí prsa ve smetanové omáčce podávejte ihned teplá. Hodit se k nim bude například jemná bramborová kaše, opékané brambory, krokety, hranolky, nebo i obyčejné čerstvé pečivo typu bageta, houska, rohlík a chléb.

K porci je možné servírovat i zeleninový salát anebo nakládanou zeleninu (kyselé okurky, cibulky, řepu, čalamádu a podobně). Doplnit kuřecí prsíčka můžete i o studené omáčky jako je například tatarka, majonéza a sladký kečup. Přejeme vám dobré chutnání.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]