Zapečená makrela se zeleninou

Pokud máte rádi mořské plody a všechny druhy ryb, potěší vás tento chutný recept. Zapečená makrela se zeleninou je v podstatě dietním a lehkým pokrmem. Hodí se jak na rychlý rodinný oběd, tak i na večeři. Ryba je dokonale šťavnatá a jemná. Z její chuti budete nadšení.

Recept na zapečenou makrelu

Připravte si následující ingredience:

  • 2 kusy makrel
  • 1 střední cibuli
  • 1 střední mrkev
  • 200 gramů zakysané smetany
  • 2 až 3 stroužky česneku
  • 3 rajčata
  • 1 papriku
  • sůl a pepř k dochucení
  • trochu slunečnicového oleje

Jak připravit zapékanou makrelu?

Nejprve se pusťte do očištění ryb. Nejlépe připravujte pokrm z makrel čerstvých, dají se však použít i ty mražené. Ryby zbavte vnitřností a odřízněte hlavu a ocas. Poté tělo omyjte vodou a pokrájejte na asi dva centimetry široké kousky. Následně si k ruce vezměte cibuli, oloupejte ji a nasekejte na menší kostičky. V další fázi očistěte mrkev a nastrouhejte do mísy nahrubo. Zbývá jen připravit rajčata a papriku. Oba druhy zeleniny omyjte, odstraňte stonky, u papriky semínka a pokrájejte na půlky. Papriky lze ještě přeříznout na užší pruhy. 

Vrstvení ingrediencí do zapékací mísy

K ruce si následně vezměte zapékací misku, nebo plech, vymažte ho olejem a poklaďte na něj osolené a opepřené kusy makrely. Ty prokládejte proužky papriky a půlkami rajčat. Na povrch pokrmu poté rovnoměrně navrstvěte zakysanou smetanu smíchanou s očištěnými a prolisovanými stroužky česneku. 

Zapékání makrely a servírování 

Makrelu se zeleninou dejte v další fázi do trouby zapéct na půl hodiny při 180 stupních Celsia. Po uplynutí doby podávejte ještě teplé například s vařenými bramborami. Pokud držíte dietu, nemusíte přidávat k porci žádnou přílohu. Nemáte snad v oblibě makrelu? Nahraďte ji s klidem jinou preferovanou rybou. Výtečný bude například pstruh, mořský vlk, nebo i losos. Přejeme vám dobrou chuť!

Tip na závěr: Zapečený mořský vlk

Jestliže nefandíte makrele, připravte si skutečně skvostnou rybu, tj. mořského vlka zapečeného se zeleninou. Budete se oblizovat až za ušima. Potřebovat budete: asi 4 až 5 filetů mořského vlka, 40 mililitrů olivového oleje, 3 až 4 červené cibule, 2 malé mrkve, 5 až 6 stroužků česneku, 3 až 4 lžíce rajčatové omáčky, nebo protlaku, 2 malá masitá rajčata, sůl, pepř, 1 velký bio citron, 4 ks bobkového listu a pár kuliček nového koření.

Veškerou zeleninu pokrájejte na menší kusy a spolu s kořením restujte asi čtvrt hodiny na pánvi s kapkou olivového oleje. Přelijte nakonec rajčatovou omáčkou, osolte, opepřete a chvíli duste. K ruce si vezměte zapékací misku a vlijte do ní část omáčky, pak na ní poklaďte mořského vlka a opět přelijte zbylou směsí zeleniny a koření. Na povrch vyskládejte kolečka citronu. Zapékejte v troubě asi 20 minut při 170 stupních Celsia. Dobu a nastavení spotřebiče si však volte dle vlastních zkušeností.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]