Zapečené brambory s masem, sýrem a žampiony

Není nic jednoduššího, než poklást do pekáčku všechny oblíbené ingredience, brambory a nechat troubu pracovat. Její žár všechny chutě dokonale propojí a vznikne perfektní jídlo vhodné jak na oběd, tak na večeři. Z tohoto množství se nasytí celá početná rodina, a dokonce zbude i na návštěvu. Pojďte si s námi připravit tento velmi chutný pokrm, který si zamilujete pro svou jednoduchost a rychlost.

Potřebné suroviny na přípravu zapečených brambor

Před zahájením vaření si obstarejte tyto suroviny:

  • 3 cibule
  • 600 gramů žampionů
  • 800 gramů brambor
  • 800 gramů vepřového masa (ideálně vepřový krk)

Také se neobejdete bez: smetany na vaření, soli, pepře, lžičky plnotučné hořčice, 200 gramů tvrdého sýra (vhodný je eidam) a slunečnicového oleje.

Jak postupovat při vaření?

Nejprve si oloupejte cibuli a vytvořte z ní tenké půlměsíce. Pak ji osmahněte v pánvi s malým množstvím oleje. Mezitím si očistěte žampiony a nakrájejte je na stejně silné plátky, následně přidejte k cibuli a restujte do zlatova ze všech stran.

Ochutit zeleninu můžete solí a pepřem. Na řadu posléze přijdou brambory, které oloupejte, omyjte ve studené vodě a pokrájejte na kolečka asi 5 až 7 mm široká. Připravené vepřové maso odblaňte a naplátkujte (šířka plátku by měla být asi centimetr). Maso okořeňte dle libosti z obou stran.

Vrstvení surovin do pekáčku, pečení a servírování

K ruce si vezměte dostatečně velký plech a vymažte jej máslem. Do něj pak naskládejte střídavě řady naplátkovaných brambor v kombinaci s masem. Brambory nezapomeňte rovněž okořenit. Až surovinami pokladete celé dno plechu, pusťte se do přípravy smetanové omáčky.

Smetanu na vaření smíchejte s trochou plnotučné hořčice, osolte, opepřete a důkladně promíchejte. Směsí posléze potírejte plátky brambor a masa, pomocí silikonového štětce. Až spotřebujete veškerou smetanovou omáčku, navrstvěte na povrch masa a brambor osmahnuté žampiony s cibulí.

Rozprostřete po celé ploše. Na závěr zasypte strouhaným tvrdým sýrem a dejte do trouby zapéct na 50 minut při 180 stupních Celsia. Hotové zapečené brambory s žampiony a masem na povrchu pěkně zezlátnou. Podávejte s čerstvým zeleninovým salátkem, nebo nakládanou zeleninou. Skvěle se k jídlu hodí i trochu tatarské omáčky, nebo kečupu. Každý si svou porci zkrátka dochutí dle libosti. Přejeme dobrou chuť!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]