Zapečené koláčky z listového těsta

Hotová listová těsta jsou vděčným produktem, který šetří čas kdejaké zaneprázdněné hospodyňce. Péct se z něj dají jak slané, tak sladké dobroty. Nyní vám přinášíme recept na slané koláčky s mletým masem a zeleninkou. Z jejich chuti bude nadšení. Podávat je můžete jak k rychlé večeři, tak ke svačince.

Jaké suroviny budete potřebovat na slané koláčky z listového těsta?

Obstarejte si následující ingredience:

  • 350 gramů hotového listového těsta
  • 200 gramů vepřového nebo hovězího masa (může být ale jakékoliv)
  • 1 rajče
  • 1 pálivou papriku
  • trochu majonézy (dle chuti)
  • 80 až 100 gramů tvrdého sýra
  • sůl a mletý pepř dle chuti

Jak postupovat při přípravě slaných koláčků z listového těsta?

Z vyváleného listového těsta si vykrojte kolečka o průměru zhruba deset centimetrů. Pak se pusťte do přípravy ingrediencí na náplň. Rajče si omyjte, odstraňte stopku a pokrájejte ho na menší kostičky. To samé učiňte i s pálivou paprikou.

Mleté maso v míse ochuťte solí, pepřem a může do něj klidně přidat i jemně nasekanou cibulku i lisovaný česnek. Bude tak chutnější.

Vrstvení náplně na koláčky a zapékání

Na vykrojená kolečka z listového těsta pak nanášejte přiměřené množství ochuceného mletého masa, na něj nasypte trochu rajčete a papriky, pomažte majonézou dle chuti a zasypte strouhaným sýrem dle volby (může být například eidam, čedar nebo ementál). Obložené koláčky vyskládejte na plech vystlaný pečícím papírem a dejte zapékat do trouby na půl hodiny při 180 stupních Celsia.

Servírování koláčků z listového těsta a tip na závěr

Upečené koláčky podávejte ideálně ještě teplé spolu se zeleninovým salátkem, nebo studenými omáčkami a dipy dle chuti. Jako oblohu můžete na listové těsto použít prakticky cokoliv máte rádi.

Místo mletého masa je možné klidně zvolit i uzeniny. Perfektní bude třeba libová nebo uzená činka jemně nahrubo nastrouhaná, či sterilovaná kukuřice. Přejeme vám dobrou chuť!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]