Zapečené kuřecí paličky se zelím a rýží

Chtěli byste dopřát své rodině chutné, syté a také zdravé jídlo? Pokud svým blízkým připravíte kuřecí paličky se zelím a rýží, naplníte tak své představy. Všechny suroviny stačí naskládat do pekáčku a trouba se postará o zbytek. Ušetříte tak při vaření i mnoho cenného času.

Jaké ingredience budete potřebovat na přípravu zapečených kuřecích paliček?

Než se pustíte do vaření, obstarejte si tyto suroviny:

  • 600 gramů kuřecích paliček
  • 400 až 500 gramů bílého hlávkového zelí
  • 200 gramů rýže
  • 1 mrkev
  • 1 cibuli
  • 300 mililitrů vody
  • 2 lžíce rajčatové omáčky (protlaku)
  • 1 lžičku mleté sladké papriky
  • 2 až 3 stroužky česneku (nebo 1 lžičku sušeného)
  • sůl a mletý pepř dle chuti
  • 2 lžíce slunečnicového oleje

Jak postupovat při přípravě zapečených kuřecích paliček?

Nejprve si omyjte kuřecí paličky, očistěte je a vložte do velké mísy. Zde je ochuťte solí, mletým pepřem, sladkou mletou paprikou, lisovaným česnekem a přilijte i trochu slunečnicového oleje. Všechno důkladně promíchejte, aby kuře dobře nasáklo kořením.

V další fázi si opláchněte rýži a navrstvěte ji na dno zapékací misky nebo pekáčku.

Také si omyjte zelnou hlávku a nasekejte ji najemno. Mrkev po oloupání nastrouhejte nahrubo a promíchejte v míse se zelím a na kolečka pokrájenou cibulí. Nezapomeňte rovněž okořenit sladkou paprikou, solí, pepřem a promíchejte vařečkou.

Ochucenou zeleninu následně naneste na rýži. Nyní si v misce smíchejte rajčatový protlak spolu s vodou a tekutinu vlijte na směs rýže a zeleniny.

Na závěr položte na suroviny kořeněné kuřecí paličky a dejte péct.

Fáze zapékání pokrmu a jeho servírování

Pokrm by se měl v troubě péct přikrytý alobalem. Teplota při zapékání se odhaduje na cca 180 °C a doba 45 až 60 minut.

Posledních deset minut pečte maso se zeleninou bez alobalu, aby na povrchu vznikla křupavá kůrka. Podávejte teplé. Přejeme vám dobrou chuť.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]