Zapečené masové bifteky z mletého masa, kterým neodoláte

Hledáte tip na rychlý a chutný oběd za pár korun? Pak zkuste tyto zapečené bifteky se sýrem. Jejich příprava je velice jednoduchá. Tímto pokrmem potěšíte nejen celou vaši rodinu, ale třeba i přátele na návštěvě.

Jaké ingredience budete potřebovat?

Než se pustíte do vaření, obstarejte si tyto ingredience:

  • 700 gramů vepřového, hovězího, nebo krůtího mletého masa (výběr je jen na vás)
  • 1 cibuli
  • sůl, pepř na dochucení
  • 100 mililitrů mléka

Dále budete potřebovat: několik plátků bílého chleba, máslo, pár rajčat, trochu majonézy a tvrdý sýr na strouhání (eidam, ementál, nebo čedar).

Jak postupovat při vaření?

Vybrané mleté maso vložte do mísy a okořeňte solí a pepřem. Přidat můžete i své oblíbené koření. Skvělé jsou i čerstvé bylinky, jako třeba petrželka, nebo pažitka. Posléze si nakrájejte najemno cibulku a vsypte jí k masové směsi. Pak přijde k mletému masu i jedno vejce a také bílý chléb, který jste předtím namočili asi deset minut do mléka.

Všechny suroviny pečlivě promíchejte, aby se chutě propojily. K ruce si poté vezměte zapékací misku a tvořte masové bochánky ve velikosti dlaně. Vkládejte do máslem vymazané mísy.

Další fází je pokrytí masa rajčaty, která napřed umyjte pod tekoucí vodou, odstraňte stopku a pokrájejte na plátky. Na každou kotletu pak uložte jedno rajčatové kolečko a posypte nastrouhaným tvrdým sýrem dle výběru.

Fáze pečení a servírování

Připravené masové bochánky dejte do trouby a zapékejte asi 35 až 40 minut při 190 stupních Celsia. Na povrchu jídla se vytvoří zlatavá sýrová krusta. Hotový pokrm podávejte horký. Ideální přílohou jsou pečené či vařené brambory, hranolky, krokety anebo rýže. Skvělé jsou masové bifteky i s čerstvým pečivem. Doplnit porci lze dipem ze zakysané smetany, kterou můžete ochutit pažitkou. Hodí se i zeleninový salátek. Přejeme dobrou chuť!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]