Zapečené šťouchané brambory s mletým masem z jednoho pekáčku si zamilujete

Brambory se dají připravovat na mnoho způsobů. Jsou také velmi oblíbenou přílohou k masitým pokrmům. Pakliže si chcete zpestřit jídelníček, zařaďte do něj tento nebývale chutný pokrm. Zapečené šťouchané brambory s mletým masem si zamiluje opravdu každý. A jejich příprava vám nezabere mnoho času.

Jaké ingredience budete potřebovat na přípravu zapečených šťouchaných brambor s mletým masem?

Před zahájením vaření si obstarejte tyto suroviny na šťouchané brambory:

  • 700 gramů brambor
  • 1 lžičku soli
  • 1 vejce
  • 30 až 50 gramů másla
  • mléko dle potřeby a chuti

Na masovou náplň budete potřebovat:

  • 1 cibuli
  • 2 až 3 lžíce slunečnicového oleje
  • 500 gramů mletého masa (může být mix)
  • ½ lžičky soli
  • mletý pepř dle chuti
  • ½ lžičky mleté červené papriky
  • ½ lžičky sušeného česneku
  • 1 lžíci hladké mouky
  • 300 mililitrů mléka
  • 100 gramů žlutého sýra (eidam, čedar, ementál)

Jak postupovat při přípravě pokrmu?

Nejprve se pusťte do výroby šťouchaných brambor. Brambory si oloupejte, omyjte a dejte je v mírně osolené vodě vařit do měkka. Poté je sceďte a rozšťouchejte spolu se solí, mlékem, vejcem a máslem do hladké hmoty.

V další fázi je potřeba připravit si masovou náplň. Začněte tedy tak, že si oloupete cibuli a nakrájíte ji najemno. Následně ji osmahněte na troše oleje dozlatova a také přidejte mleté maso. To restujte ze všech stran a ochuťte dle preferencí solí, mletým pepřem, sladkou mletou paprikou a sušeným česnekem. Nakonec ještě do směsi přilijte mléko, zasypte jej hladkou moukou a povařte do zhoustnutí.

Kompletace pokrmu, jeho zapékání a servírování

Nyní si k ruce vezměte plech a vymažte jej máslem. Poté na dno navrstvěte šťouchané brambory a dobře rozprostřete.

Na ně pak naneste mleté maso a zastrouhejte sýrem dle libosti.

Pokrm dejte zapékat do trouby na 20 až 30 minut při teplotě 200 °C. Podávejte teplé.

Přejeme dobrou chuť.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]