Zapečené tortilly plněné mletým masem a cuketami

Tyto zapečené tortilly si zamilujete obzvlášť proto, že jimi pohostíte velké množství lidí a nevynaložíte příliš úsilí a peněz. Budou skvělým pokrmem k obědu, nebo k večeři. Jíst se dají v podstatě jak teplé, tak i studené.

Jaké ingredience budete potřebovat na přípravu zapečených tortill?

Než se pustíte do práce, připravte si:

  • 2 až 4 velké tortilly (lze použít i tenké domácí placky)
  • 2 cukety
  • 400 až 500 gramů mletého masa (ideálně hovězí)
  • 1 velkou cibuli
  • 4 až 5 lžic strouhanky
  • 2 stroužky česneku
  • čerstvé bylinky dle chuti (petržel nebo koriandr)
  • sůl a mletý pepř dle chuti
  • 1 vejce
  • Slunečnicový olej na smažení
  • 30 až 50 gramů tvrdého sýra na strouhání

Na zapékací omáčku potřebujete:

  • 3 vejce
  • 250 gramů kefíru
  • 100 až 150 mililitrů mléka
  • sůl a mletý pepř na dochucení

Z těchto ingrediencí připravíte pokrm do formy o průměru cca 24 centimetrů.

Jak postupovat při přípravě zapečených tortill?

Nejprve si připravte náplň do tortill. Do mísy vložte mleté maso a přidejte k němu oloupanou a najemno nasekanou cibuli, vejce, sůl, pepř, lisovaný česnek, strouhanku a preferované bylinky. Směs dobře promíchejte.

V další fázi si omyjte cukety a odstraňte okraje. Zeleninu nakrájejte podélně na tenké plátky a zprudka osmahněte na troše oleje dozlatova. Poté jednotlivé cuketové plátky vyskládejte na plát tortilly, na zeleninu naneste mleté maso a zarolujte.

Vzniklou rolku následně nakrájejte na 4 centimetry široké kousky a vyskládejte je do zapékací mísy vymazané olejem.

Příprava zapékací omáčky a fáze pečení

Dále se pusťte do zhotovení omáčky na zapékání. V misce si vyšlehejte vejce a ochuťte jej solí a pepřem. Pak přidejte mléko, kefír a promíchejte metličkou. Směs na závěr nalijte na nakrájené kusy tortilly a dejte péct do trouby na 30 až 35 minut při 200 stupních Celsia.

Pak pokrm vyjměte, posypte strouhaným sýrem a dopékejte dozlatova další tři až pět minut.

Servírování zapečených tortill

Tortilly podávejte ideálně teplé. Hodit se k nim bude například zakysaná smetana, nebo bílý jogurt. Skvěle porci doplní i čerstvý zeleninový salátek, nebo nakládaná zeleninka v sladkokyselém nálevu. Kromě tortill lze v receptu použít již avizované domácí tenké placky, které snadno vyrobíte z vody, trochy soli a hladké mouky. Pak jen na sucho opékáte pláty těsta a výtvor je hotový.

Přejeme vám dobrou chuť!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]