Nekupujte klobásky plné éček. Tyto domácí uděláte za zlomek ceny! Budete je milovat

vepřové klobásky

Pokud milujete klobásky, ale odrazuje vás od nich jejich vysoká cena, zkuste si udělat domácí vepřové klobásky podle tohoto receptu. Připravovat si je poté můžete kdykoliv budete chtít. 

I když mnoho lidí ví, že uzeniny a mastné výrobky nejsou příliš zdravé, čas od času si je může každý dopřát. V dnešní době je ale velkým problém to, že se neustále zvyšují ceny potravin a mnoho dalších položek. Pokud si tedy nechcete kupovat klobásky, protože jsou drahé, udělejte si je doma podle tohoto receptu.

Suroviny, které jsou potřeba na domácí klobásky

Jakmile se rozhodnete, že si doma uděláte domácí klobásky, budete potřebovat několik surovin. Většinu z nich však seženete v běžném obchodě. Připravte si proto:

  • 1,2 kg vepřového masa
  • 200 až 300 g slaniny nebo 1,5 kg kýty
  • 2 velké stroužky česneku
  • 2 čajové lžičky soli
  • 1 / 2 čajové lžičky pepře
  • 100 ml ledové / studené vody
  • 2 až 2,5 m střívka

Ingredience k vaření klobásek:

  • 2 ks bobkový list
  • sůl

maso v misce

Jak připravit domácí klobásky

Mnoha lidem jistě připadá příprava domácích klobásek velice složitá. Nemusíte se však bát, není to nic složitého. Stačí se jen naučit postup, jak je dělat a uvidíte, že ty kupované už chtít nebudete. Začněte tím, že si nakrájíte maso i slaninu na malé kousky. Maso i slaninu dejte do misky a poté přidejte prolisovaný česnek, sůl, pepř a studenou vodu.

míchání masa na klobásu

Nakonec vše velice důkladně promíchejte a klidně míchejte i několik minut. Díky tomu, že maso promícháte s ostatními surovinami, začne maso více lepit a bude držet pohromadě s ostatními ingrediencemi. Suroviny můžete promíchat klidně rukama, abyste měli větší jistotu, že jste vše důkladně promíchali.

plnění střívek masem

Připravte si plničku

Abyste mohli klobásky plnit, měli byste mít doma plničku. Tu ovšem není nutné kupovat, jestliže ji vlastní někdo z vašich příbuzných nebo z okolí. Jednoduše si ji na pár hodin vypůjčíte a poté ji opět vrátíte. Následně si vezměte střívka a aby se s nimi lépe pracovalo, dejte je do hrnce s teplou vodou nebo je teplou vodou propláchněte.

motání klobásy

Následně už můžete střívko nasadit na plničku a z plničky vytlačte přebytečný vzduch. Kdyby nějaký vzduch v plničce zůstal, špatně by se vám střívka plnila a komplikovalo by to práci. Jakmile začnete plnit střívka, vždy na konci udělejte uzlík. Pozor si dávejte i na to, abyste střívka nepřeplnila, protože by mohla začít praskat.

zavazování střívka

S klobáskami pracujte opatrně

Každý konec klobásky můžete zakončit tak, že na střívku uděláte uzel nebo si jednoduše vezmete nit a konce svážete. Z dlouhých klobásek můžete vytvarovat kruh a konce svázat k sobě. Tyto strany svazuje opatrně, aby nepopraskalo střívko. Klobásky následně propíchejte párátkem na více místech a z obou stran.

domácí klobása

Následně dejte klobásky do misky, zakryjte je potravinářskou fólií a umístěte je na 5 hodin do lednice. Po uplynutí tohoto času dejte do hrnce vařit vodu a přidejte do ní bobkové listy, sůl a klobásky, které předtím ležely v lednici. Klobásky vařte 20 minut při mírném ohni a dávejte si pozor na to, aby voda nebyla ve varu.

klobásy v hrnci

Klobásky už máte téměř hotové

Jakmile uplyne 20 minut, vyndejte klobásky z hrnce a nechte je vychladnout. Otřete je klidně papírovou kuchyňskou utěrkou a jakmile vychladnou, rozehřejte si trochu oleje na pánvi a osmažte klobásky z obou stran dozlatova.

opečené klobásky

Poté, co budou krásně opečené z obou stran, můžete si je rovnou dát k jídlu. Klidně samotné nebo s přílohou, záleží na vašich preferencích. Uvidíte, že jsou vynikající, a přitom nebyly náročné na přípravu.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*