Zapomeňte na pánev a olej. Řízky z trouby jsou podstatně zdravější

Smažená jídla mají v České republice velkou tradici a oblibu. Bohužel nejsou příliš zdravá a tak se podíváme na jejich alternativu kterou jsou řízky z trouby. Jak už napovídá sám název, změní se samotná technologie přípravy jídla. Klasicky byste vzali pánev, na tu dali mnoho oleje a maso byste v ní smažili. To je pro lidské zdraví velmi rizikové a tak je na místě zkusit tuto alternativu. A nebojte, chutná stále skvěle.

Co budete potřebovat?

Základem je samozřejmě maso. Je na vás, jaké řízky z trouby budete chtít vyzkoušet. Budete moci zkusit variantu z kuřecího, stejně jako z vepřového masa. To volte podle svých preferencí. Dále je třeba připravit i správnou směs na obalení. Co bude potřeba?

  • ½ hrnku vody
  • 130 g mouky
  • 4 vejce
  • 1 lžíce oleje
  • Sůl podle chuti

Začněte přípravou vajec

Na klasický trojobal zapomeňte jelikož tyto řízky z trouby jsou úplně jiné. Základem je vejce u kterého oddělíte bílek od žloutku. Bílky následně ušlehejte do pevné tuhé pěny, kterou poté uložte na chvíli do lednice. Vezměte zbylé žloutky které také rozmíchejte. Pouze chvíli, jelikož z nich krém tvořit nebudeme.

Přidejte další ingredience

K rozmíchaným vaječným bílkům přidáte další ingredience. Konkrétně se jedná o trochu soli, olej a také vodu. Vše opět důkladně rozmíchejte aby vznikla pokud možno jednotná hmota. Následně postupně přisypávejte mouku. Stále míchejte a tvořte vláčné jemné těsto. Vše by mělo být pokud možno propojeno a zároveň by v těstě neměly být hrudky.

Vmíchejte vaječné bílky

Když je těstíčko připraveno, přichází chvíle kdy do něho vmícháte vaječné bílky. Díky tomu bude mnohem nadýchanější než kdy dříve. Při míchání však buďte opatrní a bílky vmíchávejte pozvolna.

Obalte maso a dejte péct

Nyní už stačí maso jednoduše obalit v tomto zajímavém těstíčku. Obalené kusy masa můžete pokládat na plech, který je vyložen pečicím papírem. Když spotřebujete všechno maso a těstíčko, můžete plech vložit do trouby. Pečte několik desítek minut dokud nebudete mít jistotu toho, že řízky z trouby budou udělané a měkké a jejich povrch bude krásně zlatý.

Připravit v troubě můžete také sýr, ryby a cokoliv dalšího

Nemusí se jednat jenom o klasické kuřecí nebo vepřové maso určené k přípravě populárních řízků. Dnes se obaluje také sýr, stejně jako ryby. I toto si můžete připravit ve zdravější variantě. Tedy nikoliv na pánvi ve vrstvě oleje ale v troubě, kde vše pečete nasucho. Díky skvělému těstíčku zajistíte že výsledek bude naprosto dokonalý. Přesvědčte se sami.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]