Zásobte se na zimu. Naložte si papriky podle našeho receptu

Papriky jsou velmi oblíbenou a zdravou zeleninou, bez které si nelze představit řadu českých pokrmů. Skvostné je s nimi například lečo, nebo chutnají dokonale plněné mletým masem. My vám však přinášíme poněkud odlišný recept, díky kterému si sklizené papriky můžete jednoduše naložit. Získáte tak vitamínovou bombu na chladnější měsíce. 

Recept na nakládané papriky

Než započnete proces nakládání, připravte si tyto suroviny:

  • 3 kilogramy červených paprik
  • 1 litr octa
  • 2 litry vody
  • 1 lžičku slunečnicového oleje
  • 150 gramů krystalového cukru
  • 100 gramů soli

Jak připravit nakládané papriky?

Nejprve si očistěte všechny papriky, omyjte je ve vlažné vodě a pokrájejte na širší proužky. K ruce si následně vezměte velký hrnec, nalijte do něj vodu, ocet, přisypte cukr, sůl a zakápněte slunečnicovým olejem. Směs na plotně přiveďte k varu a do roztoku také vložte pokrájené papriky. Povařte několik minut a poté odstavte z plotny.

Následuje fáze plnění do sklenic. Nádoby by měly být čisté a suché, ideálně tedy sterilizované, aby se papriky předčasně nekazily. Plátky paprik vrstvěte do sklenic pomocí lžíce, a nakonec je zalijte sladkokyselým lákem. Sklenice uzavřete víčky, otočte dnem vzhůru a nechte zcela vychladnout.

Skladujte v temném a chladném prostředí. Ideálně ve špajzu, nebo sklepě. Vynikající jsou takto naložené papriky například v zeleninovém salátu, nebo třeba v sendvičích. 

Tip na závěr: Uvařte si z paprik a rajčat lahodné lečo a zavařte si ho!

K přípravě leča k zavaření budete potřebovat asi 20 zralých rajčat, 20 zralých sladkých paprik, 5 žlutých cibulí, 3 stroužky česneku, trochu slunečnicového oleje, sůl a mletý pepř. Před zahájením přípravy leča si sterilizujte sklenice. Poté si spařte rajčata, oloupejte je a pokrájejte na menší kusy. Papriky omyjte, očistěte a pokrájejte na proužky. Cibuli nasekejte najemno a dejte restovat na trochu slunečnicového oleje. Po chvíli přidejte k cibulce i pokrájená rajčata i papriky. Přilijte vodu a duste pod poklicí do změknutí.

Ochuťte na závěr solí a mletým pepřem. Pakliže budete chtít lečo o něco více pálivé, můžete do směsi přidat i jednu chilli papričku. Ještě horké lečo plňte do sterilizovaných sklenic, dobře zavíčkujte a dejte jej do velkého hrnce s vodou zavařit při 85 stupních Celsia po dobu dvaceti minut. Zavařené lečo nechte vychladnout a poté uskladněte ideálně ve sklepě, nebo ve špajzu. Takto vám vydrží až do zimních měsíců.

Připravit z něj jednoduše můžete rychlou večeři, nebo třeba oběd. Do dušené zeleniny přidáte pouze oblíbenou klobásku, nebo jinou uzeninu, vložíte rozmíchaná vejce, povaříte a máte hotovo. Jídlo podávejte s čerstvým pečivem. Chutné bude jak s houskou, rohlíkem, tak i s chlebem. Lečem doplníte mnoho zdravých vitamínů a minerálů. 

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]