Zásoby na zimní měsíce: Nakládaná zelenina do polévek a omáček

Urodila se vám na zahrádce šťavnatá a chutná zelenina a nevíte, jak s ní naložit? Inspirovat se můžete tímto jednoduchým receptem na nakládaný zeleninový salát v soli, který můžete skvěle využít v kterémkoliv ročním období k přípravě zdravých omáček a polévek. Jíst se dá i jen tak, k masu. Je jen na vás, jak jej zkonzumujete. Jedno je jasné, vydrží vám ve sklenicích řadu měsíců. Uchováte si tak po dlouhou dobu vitamíny a minerály, které posílí váš imunitní systém.

Recept na nakládanou zeleninu, kterou oceníte v zimních měsících

Připravte si následující ingredience:

– 1 kilogram mrkve

– 1 kilogram cibule

– 1 kilogram paprik

– 1 kilogram rajčat

– několik snítek čerstvé petrželky

– 1 svazek čerstvého kopru

– sůl dle chuti

Jak připravit nakládanou zeleninu v solném roztoku?

Nejprve je nutné, abyste si sterilizovali sklenice s kompatibilními víčky. Tak můžete učinit buď v troubě, nebo v myčce. Některé hospodyňky sterilizují nádoby na zavařování i v hrnci s horkou vodou. Pak si očistěte mrkev a nahrubo ji nastrouhejte do velké mísy. Dále oloupejte cibuli a pokrájejte na drobné kostičky. Přihoďte k mrkvi do mísy.

Na řadě jsou papriky. Zeleninu omyjte, očistěte od semínek a pokrájejte na malé kostky, nebo tenké proužky. Přimíchejte k mrkvi a cibuli. Směs také dochuťte čerstvými najemno nasekanými bylinkami, jako je petrželka a kopr. V další fázi se pusťte do přípravy rajčat. Ta omyjte, odstraňte stopky, nakrájejte na menší kusy a vložte do mixéru.

Vytvořte z rajčat jemné pyré, které vlijte rovněž k mrkvi, paprice, cibuli a bylinkám. Vše důkladně vařečkou promíchejte a na závěr osolte dle chuti.

Vrstvení zeleninové směsi do sklenic a skladování

Připravenou zeleninovou směs pomocí naběračky navrstvěte do sterilizovaných a suchých sklenic, lžící dobře utěsněte, zavíčkujte a uchovávejte na temném a chladném místě. Ideálně tedy ve sklepě, nebo spíži. Tak budete mít po ruce mnoho vitamínů po celý rok.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]