Závin z mletého masa je sice netradiční, ale velmi chutná lahůdka

Sladkých variant jistě znáte více než dost. Existuje i jedna slaná. Je to závin z mletého masa, který je bez jakéhokoliv těsta. Základem je právě směs mletých mas a několik dalších surovin. Na první pohled může recept vypadat zvláštně, ale až ho vyzkoušíte tak vás překvapí jeho chuť. Od té doby zapomenete na klasickou sekanou nebo karbanátky a budete připravovat výhradně jenom toto. Tím si buďte jisti.

Pro úspěch jsou nezbytností tyto ingredience

Aby se závin z mletého masa skutečně podařil, je třeba zachovat nejenom správný technologický postup, ale je samozřejmě nutné zachovat i všechny potřebné ingredience, bez kterých se neobejdete. Tady je jejich výpis:

  • 1 kilogram mletého masa
  • 1 velká cibule
  • 1 svazek jarní cibulky
  • 200 gramů slaniny
  • 1 větší bílá paprika
  • 5 lžic bbq omáčky nebo kečupu
  • 50 gramů strouhaného tvrdého sýra
  • Sůl a pepř

Připravte si maso

Recept začínáme masem. Ideální je směs mletého vepřového i hovězího masa. To důkladně rozmělníte v hrnci a dále ho dochutíte solí a pepřem. maso je třeba důkladně zpracovat, aby se spojilo v jednotnou hmotu. Právě to aby drželo pohromadě je nutné pro další postup. Čím déle bude hněteno, tím více uvolní bílkoviny a následně vznikne ono potřené pojivo, které z masa vytvoří jednotnou hmotu. Když jste s konzistencí masa připraveni, položte ho na vál a rozválejte na obdélníkovou placku silnou zhruba 1 – 2 centimetry.

Na maso naneste ostatní ingredience

Nyní začínáte tvořit náplň, kterou bude závin z mletého masa mít. Nejprve svou placku pomažete bbq omáčkou, alternativně kečupem. Následně na ni budete nanášet všechny další ingredience. A těmi je cibule nakrájená najemno, dále je to nakrájená jarní cibulka a také paprika. Vše by mělo bát pokud možno nakrájeno opravdu jemně. Následuje nakrájená slanina. Pokud chcete její chuť vylepšit, osmažte ji před tím na pánvi. Potom nakrájejte a posypte maso. Na závěr vše posypete strouhaným tvrdým sýrem. Základ pro masovou roládu je hotov.

Nyní můžete začít balit

Vše je na mase? Tak můžete začít s balením. Buďte opatrní a postupujte pokud možno pomalu. Snažte se aby se vám maso nikde netrhalo a vznikala roláda jednotného tvaru. Takto zabalte maso až do konce, který důkladně uplácejte aby nedošlo k rozbalení, nebo jinému uvolnění. Tím máte přípravu za sebou a zbývá už jenom poslední krok. Pečení.

V troubě, nebo i na grilu

Pokud máte plynový gril kde lze regulovat teplotu, může být tento masový závin skvělou letní pochoutkou při grilování. Samozřejmostí je také příprava v troubě. V obou případech je základem teplota 180 stupňů Celsia. Závin ještě jednou potřete bbq omáčkou a přidejte na něj pár plátků neopečené slaniny. Nyní už nechte gril nebo troubu ať pracuje za vás. Závin pečte do doby, dokud nedosáhnete dokonale křupavé kůrky. Potom vyndejte a krájejte jako běžnou sekanou. A výsledek? Ten bude dokonalý. Jako přílohu doporučíme vařené, pečené, nebo šťouchané brambory.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]