Zelí patří k oblíbené zelenině. Lze jíst zasyrova na způsob salátu, můžete z něho připravit přílohu k masu. Je možné ale z něho upéct i slaný koláč.
Zeleninové pokrmy dodávají tělu vlákninu, která je důležitá pro zdraví střev. Kromě toho jsou bohaté na vitamíny a minerály. Není divu, že jsou součástí pestrého a vyváženého jídelníčku. Kdo se chce zdravě stravovat, tak do své stravy zařazuje co nejvíce jídel ze zeleniny. Výborně se pro tento účel hodí hlávkové zelí, ze které uvaříte nejrůznější pokrmy. Třeba i slaný koláč k večeři.
Co budete potřebovat na přípravu zelného koláče
- 400 g hlávkového zelí
- 90 g polohrubé mouky
- 1 mrkev
- 2 vejce
- sůl, pepř, případně další koření dle vašich zvyklostí
- rostlinný olej na smažení (slunečnicový, řepkový)
Postup přípravy
- Hlávkové zelí opláchnete pod studenou vodou a odstraníte nevzhledné listy a košťál. Pak ho nakrájíte na jemné proužky. Je k tomu zapotřebí ostrý nůž nebo speciální škrabka, s jejíž pomocí zelí jakoby nakrouháte.
- Mrkev také omyjete a oloupete a nastrouháte na jemném struhadle.
- Nakrájené zelí a nastrouhanou mrkev dáte do mísy. Přidáte vejce a mouku, dochutíte solí, pepřem. Lze přidat i další koření, jestliže chcete mít koláč pikantnější.
- Směs v míse velmi dobře promícháte, aby se jednotlivé ingredience propojily.
- Nyní vezmete hlubší pánev, nalijete do ní rostlinný olej a necháte ho rozehřát. Pak na dno pánve rozprostřete zeleninovou hmotu a přikryjete ji pokličkou. Teplotu je třeba zmírnit, aby se vám koláč hned nepřipálil. Potřebujete totiž, aby se vám rovnoměrně propekl.
- Zelný koláč pečte po obou stranách asi po dobu pěti minut. Je to jen odhad, záležet bude na stupni teploty, kterou použijete.
- Koláč je možné vylepšit nakrájenou dušenou vepřovou šunkou, nakrájenou cibulí, mletým masem či houbami. Možná vás ještě napadne, co dalšího by se do zelného koláče hodilo přidat.
Napište komentář