Do lesa chodí na houby, i když venku sněží a mrzne. Sbírají plné košíky

Fotografie: Bulliam / Creative Commons / Attribution 3.0

Většina lidí, kteří houby sbírají, se do lesa vydávají naposledy během brzkého podzimu. Je to ale trošku škoda. I v zimě si z lesa můžete přinést plný košík výtečných hub.

Zimní nabídka v lese sice není tak pestrá jako v sezóně, ale i tak se vyplatí do lesa vyrazit. Během zimy zde totiž můžete narazit na hned několik jedlých a chuťově velmi dobrých hub. Navíc se zimnímu houbaření moc lidí nevěnuje, a tak je velká šance, že z lesa neodejdete s prázdnou. Taková smaženice nebo omáčka z čerstvých hub, to si žádný labužník nenechá ujít.

Kdy vyrazit na zimní houby

Vyrazit na sběr zimních hub by se mělo v době, kdy nepanují třeskuté mrazy a teplota dlouhodobě neklesá pod nulu. Při mírnějších zimách se dá houbařit téměř kdykoliv. Nejlepší místa pro sběr jsou listnaté nebo smíšené lesy. Určitě však můžete zajít i na louky či do remízků a projít se kolem rybníků. Zimní houby jsou především ty dřevokazné, které vyrůstají na stromech, pařezech nebo ztrouchnivělém dřevě.

Hlíva ústřičná

Oblíbená houba, kterou si mnoho lidí nosí v zimním období ze supermarketu. Máte však velkou šanci, že na ni narazíte i v zimním lese. Plodnice vyrůstají v hustých trsech většinou na odumřelém dřevě listnatých stromů. Je to chuťové vynikající houba a v kuchyni má všestranné využití. Prokázány byly i její léčivé účinky a úspěšně si ji můžete pěstovat i doma na balkoně nebo na zahradě.

hlíva ústrřičná
Fotografie: Freepik

Jidášovo ucho

Tato houba roste prakticky po celý rok a najdete ji na padlých kmenech listnatých stromů, a to především akátu a bezu. Tvarem připomíná lidské ucho a nemůžete si ji splést s jinou houbou. Používá se především do asijských jídel a je vynikající i do salátů, polévek a houbových směsí. Může se konzumovat i za sirova a byly u ní taktéž prokázány léčivé účinky.

Penízovka sametonohá

Roste v trsech na tlejícím, ale i živém dřevě listnatých stromů. Snáší teploty až 10 °C pod nulou a nevadí jí přemrznutí. Nejhojněji roste v období vánočních svátků. Má příjemnou typickou houbovou vůni a nejlepší je použít ji do polévek. I penízovka má léčivé účinky, působí antibakteriálně a poradí si i se zlatým stafylokokem. Navíc si ji můžete pěstovat i v domácích podmínkách.

houba penízovka sametonohá
Fotografie: Freepik

Čirůvka dvoubarvá

Asi nejhojnější zimní houba. Roste na loukách a uvidíte kolem ní trávu do půlkruhu. Má béžový klobouk a nafialovělou nohu. Je to vynikající houba, a navíc má také mnoho zdravotních benefitů. Kromě antibakteriálních účinků pomáhá snižovat krevní tlak a obsahuje velké množství prospěšných látek. Záměna hrozí s čirůvkou fialovou. Ta je však také jedlá, jen se musí dostatečně tepelně upravit.

Přemrznutí

Pro zimní houbaření byste měli průběžně sledovat teploty. Jediná houba, které přemrznutí nevadí, je penízovka sametonohá. Jinak je dobré chodit do lesa jen v mírnějším období. Několikrát přemrzlé a zase rozmrzlé houby mohou obsahovat toxiny. Vyhýbejte se také starým plodnicím, berte jen pěkné mladší houby. Zimní houbaření není pro úplné začátečníky. Ale všechny tyto čtyři druhy se s jedovatými těžko zaměňují. Přesto byste měli dodržovat okřídlené pravidlo: Co neznám, to nesbírám. Pokud si nejsem jistý, nesbírám. Lepší nechat jedlou houbu v lese než se potýkat se zažívacími problémy.

Zdroj: Fakt

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*