Bývalý zaměstnanec McDonaldu prozradil, jak doma pomocí octa připravit dokonale křupavé a měkké hranolky

Fotografie: iStock

Asi není člověk, který by nemiloval hranolky. A když jsou ještě k tomu opravdu dokonale křupavé, je to naprostá delikatesa.

Hranolky zkrátka nesmí v kuchyni chybět. Jsou totiž skvělou přílohou k masu nebo různým omáčkám. Ale není vždy snadné zajistit, aby nebyly moc mastné a zároveň, aby byly křupavé. Naštěstí existuje jednoduchý trik, který dokáže zajistit, že hranolky budou tak křupavé, jak jen budete chtít. Hranolky už jinak připravovat nebudete.

Důležité jsou správné brambory

Před vařením je nezbytné vzít v úvahu kvalitu vašich brambor. Na trhu je skutečně obrovské množství odrůd a není vždy snadné najít tu, která se bude dokonale hodit k vašim hranolkům. Pokud chcete získat dokonalé hranolky, bude nejlepší, když vyberete odrůdu Bintje. Pozná se podle nažloutlé barvy, zaobleného nebo oválného tvaru a moučnaté dužiny.

Co budete potřebovat

  • trošku vody
  • brambory
  • olej na smažení
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 lžíce bílého octa

Příprava křupavých hranolek

Nejprve si oloupejte všechny brambory a nakrájejte je na hranolky. Poté je nasypejte do velké mísy a přidejte k nim bílý ocet. Ujistěte se, že se dostal na všechny hranolky. Hranolky zalijte studenou vodou a nechte asi deset minut odpočinout. Vše dejte do cedníku, poté hranolky otřete čistou utěrkou a lehkým poklepáním odstraňte přebytečnou vodu.

Fotografie: Pexels

Hranolky dejte zpět do mísy a zasypejte je vrchovatou lžící škrobu. Po vložení oleje do fritézy se ujistěte, že teplota dosáhla 160 °C, než do ní hranolky ponoříte a poprvé je osmažíte. Jakmile vyplavou na povrch, sceďte a nechte uležet. Jakmile bude mít olej teplotu 180 nebo 190 °C, vložte hranolky do fritézy podruhé. Když jsou dozlatova opečené, vyjměte je z fritézy a podle chuti osolte. Přejeme vám dobrou chuť!

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*