Oblíbená dětská pochutina má i domácí variantu. Pokud se vám nezamlouvá složení komerčních mléčných řezů, upečte si své vlastní. Chutnají dokonce lépe než ty kupované.
Děti vždy rády mlsaly sladké dobroty a tak to nejspíš vždycky bude. Složení komerčních dobrot ale někdy není tak čisté a prosté chemických konzervantů a ochucovadel, jak bychom si představovali. Pokud byste si rádi udrželi přehled o tom, co vaše děti jedí, i když právě mlsají, upečte jim vlastní domácí dobroty inspirované oblíbeným mléčným řezem od firmy Kinder. Chutnají skvěle a přitom nejsou složité na přípravu.
Ingredience
Na těsto
- Vejce – 3 ks
- vanilková esence – dle chuti
- cukr – 100 g
- olej – 55 ml
- kefír – 100 g
- hladká mouka – 110 g
- sůl – 1 špetka
- kakaový prášek – 25 g
- škrob – 40 g
- med – 2 lžičky
- prášek do pečiva – 1 lžička
Na náplň
- Voda – 40 ml
- želatina – 7 g
- med – 1 lžička
- kondenzované mléko – 80 g
- 33% smetana – 200 až 250 g
Návod na přípravu
Tři vajíčka vyklepněte do mísy a šlehejte je se špetkou soli 1 minutu do měkké pěny. Přidejte cukr a pokračujte ve šlehání dalších 4 až 5 minut, dokud nezískáte bělavou a nadýchanou pěnu. Přilijte k ní kefír a přidejte jednu čajovou lžičku medu a znovu směs prošlehejte.
V jiné misce smíchejte hladkou mouku s kakaem a práškem do pečiva a tuto směs prosejte v několika fázích do těsta. Pokaždé dávku dobře zapracujte do vaječné směsi. Výsledkem bude tekuté a světle hnědé těsto, které vlijte do plechu pokrytého pečicím papírem, urovnejte ho stěrkou do roviny a vložte péct do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C na 8 až 9 minut.
Po dopečení otočte korpus na druhý kus pečicího papíru a ten původní z něj sloupněte. Nyní nechte buchtu vychladnout na pokojovou teplotu a zarovnejte boky do roviny. Plát těsta pak příčně rozkrojte na dvě poloviny.
Plnotučnou smetanu nalijte do mísy a vyšlehejte z ní pěnu středně pevné konzistence, která po vytažení šlehače zanechává na metličkách pružné špičky. Ke šlehačce přilijte kondenzované mléko a přidejte dvě čajové lžičky tekutého medu. Pokračujte ve šlehání, dokud se všechny přísady nepropojí.
Želatinu smíchejte s vodou a nechte ji nabobtnat. Poté směs zahřejte v mikrovlnné troubě nebo nad parní lázní, aby se želatina rozpustila (pozor, neměla by se začít vařit) a nechte ji zchladnout. Rozpuštěnou a zchladlou želatinu zapracujte do šlehačkového krému. Krémem potřete jeden plát korpusu, přiklopte jej druhým, nechte je 3 až 4 hodiny ztuhnout a rozkrájejte na 12 obdélníčků, které uchovávejte v lednici.
Napište komentář