Křehká a nadýchaná domácí vánočka pletená ze 6 pramenů podle receptu paní Blanky, vysvětlená krok za krokem

Upečte si poctivou kynutou vánočku a naučte se ji uplést úhledně ze šesti pramenů těsta. Máme pro vás obrázkový návod, který vám vysvětlí postup přehledně a krok za krokem.

Vánočka se hodí nejenom na Vánoce. Lahodné kynuté pečivo je nejlepší mazané máslem a spolu s hrnkem kakaa k nedělní snídani. V minulosti se hospodyňky předháněly, která z nich dovede uplést úhlednější pletýnku z vícero pruhů těsta. My vám dnes předvedeme názorný obrázkový návod, jak pracovat se šesti prameny a uplést z nich krásnou, nadýchanou, lahodnou a křehkou vánočku, kterou vám budou závidět i sousedky odnaproti.

Ingredience na 2 vánočky:

  • Hladká mouka – 500 g
  • máslo – 50 g
  • moučkový cukr – 50 g
  • čerstvé droždí – 25 g nebo sušené droždí – 7 g
  • teplé mléko – 250 ml
  • vaječné žloutky – 2 ks
  • vejce – 1 ks
  • sůl – 1 špetka

Návod na přípravu

Teplé mléko smíchejte s 1 čajovou lžičkou cukru a rozdrobte do něj droždí. Promíchejte a nechte 10 až 15 minut stát na teplém místě, dokud se na povrchu směsi nezačne tvořit pěna. Hladkou mouku prosejte přes jemné sítko do mísy spolu se zbylým moučkovým cukrem, přidejte špetku soli a promíchejte.

K suchým přísadám přidejte dva vaječné žloutky (bílky si schovejte do jiného receptu), přilijte vzešlý kvásek a uhněťte těsto. V průběhu hnětení přidávejte rozpuštěné máslo a těsto zpracovávejte tak dlouho, dokud nezíská hladkou, pružnou a nelepivou konzistenci, jako je ta na obrázku níže.

Těsto na pomoučněném válu ji rukama ještě trochu propracujte, zformujte ho do tvaru koule, zakryjte ho čistou utěrkou a nechte ho 20 minut kynout. Po vykynutí pak bochánek rozdělte na dvě části a každou z nich rozdělte na 6 stejných kousků, které vyválejte na dlouhé pruhy. Ty na jednom konci slepte k sobě a začněte je splétat. Přesné instrukce uvidíte na videu pod tímto odstavcem. Stejným způsobem pak vytvořte druhou vánočku z druhé poloviny těsta.

Upletené vánočky potřete rozšlehaným vajíčkem a nechte ji opět 20 minut kynout. Vánočky položte na plech vystlaný pečicím papírem a vložte je do trouby rozehřáté na teplotu 190 °C péct po dobu 20 minut. Hotové vánočky nechte zchladnout a podávejte potřenou máslem a ovocným džemem a také s hrnkem horkého kakaa.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*