Koblihy bez kapky oleje: V troubě upečené, nádherně kypré a měkké. Tento recept nikdy nezklame a vždycky se podaří na jedničku

Zvenčí křupavé a uvnitř nadýchané. Koblihy zkrátka každý zbožňuje. Jen kdyby se daly připravit bez smažení. Dobrá zpráva je, že dají! Tento recept je léty prověřený a nenajdete v něm ani kapku oleje.

Koblihy nikdy nepatřily mezi zdravé a dietní pokrmy. Jednak je v nich spousta cukru a jednak jsou nacucané olejem po smažení. Jejich chuť už ale přivedla na scestí nejednoho dietáře. Pokud vás koblihy také lákají a přemýšlíte o nějaké alespoň trochu zdravější variantě, vyzkoušejte recept bez oleje a smažení. Výsledné chuti to navíc nijak neublíží.

Na pečené koblihy budete potřebovat:

Na koblihy

  • Hladká mouka – 500 g
  • mléko – 200 ml
  • žloutky – 4 ks
  • moučkový cukr – 6 lžic
  • máslo – 100 g
  • sůl – 1 špetka
  • čerstvé droždí – 40 g nebo sušené droždí – 14 g
  • smetana nebo džem na náplň

Na cukrovou polevu

  • moučkový cukr – 4 lžíce
  • citronová nebo pomerančová šťáva (popřípadě jen voda) – 4 lžíce

Návod na přípravu

Půl hodiny předem vyndejte z lednice mléko, máslo i vejce, aby získaly pokojovou teplotu. Mléko zahřejte, aby bylo teplé a máslo rozpusťte ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě. Do misky rozdrobte droždí a přidejte k němu po 1 lžíci mouky a cukru a k tomu 3 lžíce teplého mléka. Promíchejte a nechte 15 minut na teplém místě stát, aby se kvasinky aktivovaly.

Když se na povrchu kvásku začne tvořit pěna, smíchejte jej s prosátou moukou, třemi vaječnými žloutky, cukrem, rozpuštěným máslem a špetkou soli. Zalijte zbylým mlékem a vypracujte hutné a nelepivé těsto. Zakryjte jej v míse utěrkou a nechte v teple asi hodinu kynout. Nejlépe se mu bude dařit u horkého radiátoru, anebo v troubě nastavené na 40 až 50 °C.

Vykynuté těsto rozdělte na 14 stejných dílů a zformujte je do tvaru mírně zploštělých koulí. Vyskládejte je na plech pokrytý pečicím papírem tak, aby mezi nimi zůstaly dostatečné rozestupy. Zakryjte je utěrkou a nechte dalších 20 minut vykynout. Pak rozšlehejte poslední žloutek a potřete jím povrch každé koblihy a vložte plech do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C péct po dobu přibližně 20 minut. Přesná doba pečení se odvíjí od specifických vlastností vaší trouby.

Po dopečení ihned koblihy s pomocí stříkačky naplňte koblihy zvolenou náplní a, pokud chcete, polijte je cukrovou polevou. Tu získáte tak, že smícháte 4 lžíce moučkového cukru se stejným množstvím vody, popřípadě citronové nebo pomerančové šťávy. Pokud polevu nechcete, nechte koblihy zchladnout a posypejte je moučkovým cukrem.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]