Nadýchané a vláčné koblihy z tvarohového těsta bez kynutí: Připravené za 10 minut podle jednoduchého receptu

Dopřejte si luxusní snídani. Tvarohové koblihy z vláčného těsta, které s přehledem zvládnete připravit i se svými malými pomocníky, si vás získají na první kousnutí.  

Hledáte inspiraci pro slavnostní snídani, nebo jen toužíte potěšit své blízké? Vyzkoušejte tvarohové koblihy, které vás překvapí svojí vláčností a nadýchaností. Jejich příprava navíc není vůbec složitá a zabere vám pouze kolem půl hodiny času – vyhnete se i kynutí, které řada lidí považuje za příliš komplikované. Těsto můžete nachystat tak, jak je uvedeno v receptu, nebo ho ozvláštnit kupříkladu přidáním rozinek nebo jiného, sušeného ovoce.

Ingredience potřebné pro přípravu:

  • 500 gramů plnotučného tvarohu (vyberte skutečně kvalitní)
  • 30 gramů pšeničné krupice
  • 25 gramů cukru krupice
  • 15 gramů kukuřičného škrobu (alternativně se dá použít bramborový škrob)
  • 2 kusy vaječných žloutků
  • špetka soli
  • vanilková esence
  • hladká mouka na obalení
  • rostlinný olej na smažení (nejlépe slunečnicový)

Postup přípravy tvarohových koblih krok za krokem

Abyste si připravili luxusní snídani, vyhraďte si alespoň půl hodiny času. Dříve než začnete vařit, nachystejte si všechny potřebné suroviny – ušetříte tak drahocenné minuty. V prvním kroku přípravy smíchejte v menší míse 500 gramů kvalitního plnotučného tvarohu se špetkou soli, pšeničnou krupicí a cukrem. Jakmile směs důkladně promícháte, nechte ji 15 minut odpočívat – během této doby krupice nabobtná a těsto získá na objemu.

Fotografie: Freepik

Předtím, než budete s těstem dále pracovat, vyzkoušejte, jak je vláčné. V případě, že se vám bude zdát tuhé, přidejte do něj trochu mléka. Dále těsto ochuťte vanilkovou esencí (můžete použít i vanilkový lusk) a vmíchejte do něj 2 vaječné žloutky a kukuřičný škrob, který funguje jako pojidlo. Jestliže je těsto řídké, nebojte se do něj přidat pár gramů škrobu navíc. Zajistíte si tak jeho pevnost a předejdete splasknutí koblih během smažení.

V dalším kroku těsto rozdělte na 9 stejně velkých dílů. Ty ze všeho nejdříve vypracujte do tvaru koule, jíž následně obalte v hladké mouce. Abyste dodali koblihám bezchybný tvar, použijte k jejich dotvoření sklenici. Tou jednoduše překryjte jeden díl těsta a krouživými pohyby ho vytvarujte tak, aby byl po bocích kulatý a seshora a zespodu dokonale plochý.

Připravené koblihy smažte na pánvi s malým množstvím dobře rozpáleného oleje z obou stran dozlatova. Při obracení s nimi pracujte opatrně, ať vám během tepelné úpravy nesplasknou.

Jakmile budou hotové, přeneste je na talíř či na tác, kde je nechte alespoň 20 minut chladnout. Až dosáhnou pokojové teploty, můžete je servírovat. Skvěle chutnají samotné, nebo pocukrované k čaji i ke kávě.