Na veselé koláčky budeme potřebovat linecké těsto. Kdo by ho neznal? Každý ho má spojené s pečením vánočního cukroví, cukroví na svatby či narozeninové oslavy a velikonoční pečení. Křehoučké těsto, ze kterého se vykrajují různé tvary, milovala už císařovna Sisi. Původně se však nejednalo o droboučké cukroví, jak ho známe dnes, ale o dort, který je pradědeček dnešního lineckého.
Sisi tento dort údajně velmi ráda oždibovala. Historie lineckého těsta je velmi bohatá. V 17. století zapsala do své kuchařky hraběnka Anna Margarita Sagramosa z Krainu celkem čtyři recepty, jejichž autor však není znám. První a dokonce tištěný recept na linecké těsto se objevil o půl století později v salzburské kuchařce Conrada Haggera. Rozhodně se jedná o jeden z mnoha druhů vánočního cukroví, které se používá nejčastěji. Ten dnešní recept přináší opět paní Lenka a musím říci, že tyto veselé koláčky budou ozdobou každého slavnostního stolu a jásat budou především děti. Potřebovat budete, jako u každého pečení vykrajovátka, podložku na těsto, váleček.
Linecké těsto 1.
Linecké těsto 2.
- 2 žloutky
- 1 máslo
- 1 vanilinový cukr
- 120g moučkového cukru
- 350g hladké mouky
Postup přípravy
Z těsta vykrajujeme větší kolečka. Vždy jedno kolečko necháme plné a druhé bude sloužit jako pusinka. Na pusinku budeme potřebovat malinké vykrajovátko ve tvaru měsíčku a očička mohou být ve tvaru kolečka, hvězdičky, srdíčka. Kolečka pečeme zvlášť plná a zvlášť ta, která budou tvořit obličej. Ty se totiž pečou o něco málo kratší dobu. Na slepování budeme potřebovat marmeládu nebo nugetu. Popřípadě můžete i pudingový krém či sladký tvaroh.
Fotografie publikována se svolením Mister GC Photography/FreeDigitalPhotos.net