Delikátní cuketové řízky v sýrovém těstíčku vám nedají spát, budete je chtít zas a znovu

Naučte se připravovat šťavnaté a křupavé cuketové řízečky v sýrovém těstíčku. Díky důmyslnému triku nebudou blátivé a jejich chuť okouzlí celou rodinu.  

V období zahrádkářské sezóny pravděpodobně zpracováváte zeleninu a ovoce na všechny možné způsoby. Jestliže máte na své zahradě i cukety, jistě vás potěší recept na delikátní řízky v sýrovém těstíčku. Aby si cuketa zachovala svoji šťavnatost a krusta nenavlhla, neobalujte plátky cukety pouze v mouce a vejci, ale přidejte k nim strouhanku a sýr – strouhanka absorbuje vlhkost a sýr dodá (fádní) cuketovým řízečkům na zajímavosti. Jestliže je připravíte s bramborem, budete mít oběd, který zachutná celé rodině.

Ingredience potřebné pro přípravu:

  • 2 kusy větší cukety
  • 100 gramů tvrdého sýra
  • 100 gramů strouhanky
  • 50 gramů hladké mouky
  • 1 čajová lžička sušené petržele
  • 1 čajová lžička mleté sladké papriky
  • 4 kusy vajec velikosti M
  • sůl, pepř dle chuti
  • olej na smažení

Postup přípravy cuketových řízečků krok za krokem

Ze všeho nejdříve si nachystejte zvolené nádobí (neměli byste vynechat vidličku, struhadlo, prkénko, miska, talíře, pánev) a potřebné suroviny. V prvním kroku přípravy si k ruce vezměte cukety, které omyjte pod proudem studené vody. Následně je položte na prkénko a s pomocí vidličky do nic udělejte podélné rýhy. Takto připravenou cuketu nakrájejte na dlouhé a tenké plátky, které rozložte po prkénku a z obou stran dle chuti okořeňte.

Nasolené a opepřené cukety nechte asi 20 minut odpočívat. Mezitím si vezměte struhadlo, na němž připravte odvážený tvrdý sýr (pro jeho zpracování zvolte jemné struhadlo).

Nastrouhaný sýr vložte do misky a přidejte k němu čajovou lžičku sušené petržele, čajovou lžičku mleté sladké papriky a 4 celá vejce. Směs vidličkou vyšlehejte dohladka a odložte stranou. Nyní si k ruce vezměte hluboký talíř a smíchejte v něm strouhanku s moukou

Jakmile to budete mít hotové, pusťte se do kompletace cuketových řízků. Jednotlivé plátky cukety nejprve obalte ve směsi mouky a strouhanky, poté je vložte do sýrového těstíčka a následně zpět do strouhanky. Takto obalené cuketové řízky v sýrovém těstíčku smažte na rozehřáté pánvi s dostatkem rostlinného oleje (nejlépe slunečnicového).

Během smažení ztlumte plamen na minimum a řízky přiklopte pokličkou. Zakryté je smažte přibližně 4-5 minut. Po uplynutí potřebné doby řízky obraťte a smažte (opět zakryté) dalších 5 minut. Servírujte je ještě horké, a to buď samotné, nebo s bramborem či bramborovou kaší. Jako přílohu volte něco méně výrazného – jakákoliv ostřejší chuť totiž přehluší jemné vyznění cukety.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*