Tato marmeláda vám zachutná natolik, že už nikdy nebudete chtít žádnou kupovat v obchodě. K tomu je velmi jednoduchá na přípravu.
Pokud se vám na zahradě urodilo velké množství broskví, a vy nevíte, co s nimi, ale rozhodně je nechcete vyhazovat, vyzkoušejte si udělat tuto skvělou marmeládu. Je totiž tak voňavá a slaďoučká, že už nebudete chtít nikdy jíst jinou. Její příprava vám nezabere moc času a navíc si jí můžete udělat tolik, kolik jen budete chtít. Tak co, vyzkoušíte si ji?
Co budete potřebovat
- 1 kg cukru
- 800 ml vody
- 2-3 plátky citronu
- 1 kg broskví oloupaných
Domácí marmeláda za pár chvil
Nejprve si buď broskve natrhejte a nebo kupte v obchodě. Myslete ale na to, že musí být opravdu měkké, sladké a zralé, takže je pečlivě vybírejte. Omyjte je, oloupejte a zbavte pecek. Poté je nakrájejte na tenké plátky. Ty poté vložte aspoň na hodinu do vody s plátky citronu. Místo normální vody z kohoutku můžete použít směs vody a jedlé sody, voda tak bude čistější. Na 2 litry vody dejte 2 lžičky soli.
Nyní si připravte sirup z 800 ml vody a 1 kg cukru. Vařte, dokud vám nevznikne sladký a hustější sirup. Poté sceďte plátky broskví a přidejte je do sirupu. Hrnec stáhněte z ohně, přikryjte pokličkou a nechte odpočívat asi 20 minut. Poté dejte hrnec zpět na oheň, přidejte plátky citronu a vařte, dokud vám nevznikne marmeláda.
A marmeláda je hotová
Horkou marmeládu si nyní nalijte do sterilizovaných sklenic. Sklenice uzavřete čistými víčky, poté je dejte do teplých utěrek a nechte je pomalu vychladnout. Na nic nespěchejte, vyplatí se počkat a postupovat přesně podle uvedených kroků. Po úplném vychladnutí můžete sklenice uložit do spíže. A máte hotovo, přejeme vám dobrou chuť!
Napište komentář