Pokud milujete sladké, rozhodně vyzkoušejte recept na tuto domácí angreštovou marmeládu

Angrešt je velmi chutná bobule a rozhodně se dá v kuchyni využít mnoha způsoby. Vyzkoušejte proto tento recept na domácí angreštovou marmeládu.  

V tomto období zraje mimo nespočtu ovoce a zeleniny také méně známý angrešt. Tato bobule i přes to, že může být pro někoho kyselá, dokáže přinést mnoho sladkých a zajímavých chutí. Mimo to má také skvělé želírovací vlastnosti a spoustu vitamínů. Proto je nejlepší čas na to, abyste si i vy zkusili vytvořit svojí vlastní domácí angreštovou marmeládu, kterou překvapíte jak rodinu, tak i sousedy.

Ingredience, které dodají vaší marmeládě ten správný říz

Než se pustíme do samotné přípravy, je dobré vědět, že marmeládu můžete skladovat jak v ledničce, tak při pokojové teplotě. Hlavní je přeci jen zavařovací a vzduchotěsná sklenice, aby se směs nezkazila. Pokud si budete chtít hrát s chutěmi, můžete přidat do sklenic i pomerančovou kůru. Ovšem opatrně, abyste tím nepřebily chuť angreštu. Citrusová vůně dodá marmeládě ten správný říz, ale pokud si přejete zachovat chuť bobule, tak jí vynechejte. Potřebovat tedy budete:

  • Čerstvý angrešt 1,2 kilogramu
  • Cukr 700-800 gramů
  • Pomeranč 1 kus.

Správný postup pro perfektní chuť a hustotu

Hustota marmelády bude vždy záviset na odrůdě angreštu. Pokud je v něm málo pektinu, pak ani hmota neztuhne. Je také důležité, abyste směs při přípravě nepřevařili, protože želatinační látka se dlouhodobým tepelným zpracováním ničí. V každém případě však dostanete lahodný doplněk k čaji a palačinkám, takže dobrou chuť!

  • Začněte tím, že čerstvý angrešt omyjete a nadrtíte ho buď mixérem nebo špachtlí na brambory. Samozřejmě můžete bobule také nechat v normálním stavu, ale o to delé pak bude trvat vaření.

  • Nyní dejte hrnec na mírný oheň a hmotu do něj následně vylijte pomocí síta. Za stálého míchání pak vařte vymačkaný angrešt asi 7 minut, dokud směs nechytne barvu jantaru.

  • Dále odměřte na přesné množství šťávy a stejné množství cukru (pro přesnost použijte stejnou nádobu). Na 1 litr šťávy přidejte 1 litr cukru a smíchejte v hrnci dohromady (zatím bez ohně)

  • Aby byla marmeláda chutnější, přidejte nastrouhanou kůru z jednoho pomeranče. Nyní celou směs vložte opět nad mírný oheň a přiveďte ji do varu. Za stálého míchání duste cca 8-10 minut a případně vytvořenou pěnu odstraňte.

  • Nakonec nalijte horkou šťávu do sterilních sklenic a zakryjte víčky. Sklenice nechte úplně vychladnout.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]