Zatočte s cholesterolem zanesenými cévami a posilte celkové zdraví svého organismu. Pomohou vám s tím vybrané potraviny a nápoje.
Tepny ucpané tukovými pláty (aterogeny), respektive neprůchodné cévy, jsou prvním předpokladem k rozvoji závažných onemocnění. Těmi jsou mozková mrtvice, infarkt myokardu, trombóza, ischemická nemoc dolních končetin nebo trombóza. Abyste předešli zanášení důležitých cév ve svém těle, zaměřte se na to, co každý den jíte a pijete. Některé potraviny vám totiž dokáží od vašich obtíží ulevit, v tomto případě napomáhají vyčistit a opětovně zprůchodnit ucpané tepny.
Cévy pomáhá čistit džus, káva i čaj
Chcete-li obnovit průchodnost cholesterolem zanesených cév a předejít vzniku aterosklerózy (tzv. kornatění tepen), která vede mj. ke křehnutí a ztrátě pružnosti cév, zařaďte do svého jídelníčku pomerančový džus, kávu, zelený čaj a olivový olej. Pomerančová šťáva obsahuje množství vitamínů a antioxidantů, které napomáhají správné činnosti cév, spalování tuku a zároveň snižují krevní tlak. Jestliže vypijete půl litru džusu denně, vaše tělo začne díky vysokému přísunu vitamínu C spalovat uložené tuky (a to včetně těch v cévách).
Zdraví vašeho organismu napomůže i pravidelná konzumace 2 až 4 šálků kávy denně. Podle provedených studií snižuje káva v takovém množství riziko infarktu až o 20 %. Ještě více níží riziko infarktu olivový olej (až o 40 %). Kromě toho přispívá ke snižování celkové hladiny cholesterolu v krvi a čištění zanešených cév. Zelený čaj je zase plný katechinů, které jsou považovány za jedny z nejsilnějších antioxidantů bránící zvyšování hladiny „špatného“ cholesterolu v těle a zároveň podporující metabolismus.
Vaše zdraví podpoří i některé potraviny
Mezi potraviny, které vám udělají stejnou službu, jako výše uvedené nápoje, se řadí například: ořechy, losos, kurkuma, celozrnné produkty, mořské řasy, borůvky, skořice, brokolice, avokádo nebo špenát. Losos a ořechy jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny, které napomáhají snižování hladiny špatného cholesterolu v těle. Zdrojem zdravých tuků je rovněž avokádo, které napomáhá kromě snižování celkové hladiny cholesterolu rovněž snižování hladiny triglyceridů v krvi.
Velmi hodnotným zdrojem antioxidantů, bílkovin, minerálů, vitamínů a karotenoidů jsou mořské řasy, které mj. pomáhají regulovat vysoký krevní tlak. Borůvky jsou poté bohaté na draslík (zajišťuje rovnovánu a udržení optimálního poměru vody v tkáních) a zároveň napomáhají zvyšovat hladinu dobrého cholesterolu v krvi. Ucpávání tepen pomáhá účinně předcháze skořice, brokolice nebo kurkuma. Špenát díky draslíku a kyselině listové významně snižuje riziko infarktu a hypertenze.
Napište komentář