Vysoká hladina cholesterolu je strašákem dnešní doby. Využijte tipy našich předků, jak jej snížit bez léků

Fotografie: Depositphotos

Ještě i před několika desítkami let nebylo možné zjistit v těle nadbytek cholesterolu. Vzácné nebo nepřesné laboratorní vyšetření vás včas neupozornilo a následky mohly být velmi dramatické. Přesto se našim předkům dařilo s hladinou cholesterolu bojovat a nevědomky ji udržovat v ideální hladině. Zjistěte, jak to dělali.

Inspirujte se v minulosti

Cholesterol je lipid syntetizovaný hlavně v játrech. Když se v krvi nachází příliš mnoho určité formy cholesterolu, LDL (tzv. špatný cholesterol), ukládá se na vnitřní výstelku tepen. Tento přebytek LDL cholesterolu pak může vést k vážným kardiovaskulárním chorobám. Udržování dobré hladiny cholesterolu je proto zcela zásadní – a našim předkům se to dařilo daleko lépe než nám. Naši prarodiče například často konzumovali česnek – věřili, že je to jeden z nejúčinnějších léků takřka na všechno. A měli úplnou pravdu.

Fotografie: Freepik

Tato nenápadná přísada nejen pomáhá snižovat hladinu špatného cholesterolu, ale také zpomaluje ucpávání tepen, snižuje krevní tlak a je přirozeným antikoagulantem. Má tedy vše, co je zapotřebí k prevenci srdečních onemocnění a může také snížit riziko infarktu. Pravidelná konzumace česneku má potenciál předcházet ateroskleróze.

Vyplatí se tedy zahrnout česnek do své stravy pravidelně a nebát se jej konzumovat především čerstvý. Účinný je také olej z tresčích jater. Jeho chuť není zrovna lahodná, ale díky svému obsahu omega-3 mastných kyselin a vitaminu D jsou jeho blahodárné účinky pozoruhodné.

Fotografie: Freepik

Omezte tuk

Nahromadění cholesterolu přímo souvisí s vaší stravou. Pokud jej máte příliš vysoký, je nutné omezit tučná jídla, jako je máslo, uzeniny, sýry, cukry, vejce a alkohol. Pijte zelený čaj a pravidelně cvičte.

Vsaďte na tipy našich babiček

V boji proti přebytečnému cholesterolu v krvi je například osvědčená léčba pampeliškou. Namočte 50 g čerstvých kořenů do 1 litru studené vody na 3 hodiny. Vše poté několik minut povařte a nechejte 20 minut vyluhovat. Nálev pijte po každém jídle po dobu 1 měsíce. Podobně může pomoci také čerstvá infuze ze sušených listů artyčoku. Artyčok je skutečný zázrak pro játra a ledviny a dokáže snížit hladinu cholesterolu v krvi a vykonávat diuretickou aktivitu.

Fotografie: Freepik

Jezte jablka

Pravidelná konzumace těchto chutných plodů dokáže udržet váš cholesterol na uzdě. Stačí jedno jablko denně a prospěje to vašemu zdraví nejen s ohledem na obsah cholesterolu v krvi.

Ořechy ke snídani každý den

Studie prokazují, že stačí jíst 40 gramů vlašských ořechů po dobu jednoho měsíce a váš cholesterol se může snížit až o 9,3 %. Podobné výsledky byly zaznamenány i v případě kešu oříšků a mandlí. Pokud tedy nejste alergičtí, jsou pro vás ořechy jasnou volbou. Je však třeba pamatovat na to, že mají zároveň vysoký obsah kalorií, proto jich nejezte více, než je doporučováno.

Zdroj: Healthline

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]