Zjednodušte si louskání vlašských ořechů a naučte se je správně skladovat

Fotografie: Pixabay

Vlašské ořechy jsou vyhledávané zejména těmi hospodyňkami, které rády pečou různé dezerty a koláče. Dají se přidávat k jablečné náplni do závinů, nebo z nich po semletí a smíchání s mlékem a cukrem vznikne chutná ořechová náplň.

V případě, že máte na zahradě ořešák, můžete si rovněž poměrně slušně přivydělat prodejem úrody. Poradíme vám, jak co nejefektivněji ořechy rozlousknout, abyste jádro nepoškodili.

Kolik ořechů lze získat z jednoho vzrostlého ořešáku?

Mnoho zkušených pěstitelů ořešáků tvrdí, že pokud si chcete přivydělat prodejem ořechů, nemusíte vlastnit žádné plantáže. Postačí vám klidně i jeden vzrostlejší strom, který dokáže vyprodukovat ročně až 100 kilogramů plodů. Takový ořešák ale musí mít v kmeni alespoň jeden metr a jeho stáří se odhaduje na dvacet až třicet let.

Fotografie: Pixabay

V prvních deseti letech tak můžete prodávat pouze dvacet až třicet kilogramů ořechů za sezónu. Velmi záleží také na tom, v jakých podmínkách strom vyrůstá a také na jakém území. Pěstování ořešáku a produkce ořechů tak vyžaduje trpělivost a hlavně čas.

Skladování vlašských ořechů a jejich efektivní vyloupání

Vlašské ořechy je vhodné po sklizni uchovávat v prodyšných plátěných pytlích, nebo dřevěných krabicích. Také je potřeba je umístit do chladné, větrané a také suché místnosti. V případě důkladného vyloupání plodů získáte z 3 kilogramů celých ořechů si 2 kila jader.

Fotografie: Pixabay

Aby byla ořechová jadérka nepoškozená, je nutné použít šetrné metody k odstranění skořápky. Možností je hned několik. Za prvé lze vylouskat ořechy speciálním louskáčkem, který je na trhu k dostání buď jako celokovový, nebo s příměsí plastových součástí.

Fotografie: Pixabay

Za druhé můžete skořápku rozdrtit i jednodušším způsobem. Potřebovat budete pouze prázdnou lahev od šampusu, či jiného nápoje podobného druhu a klasické kladivo. Vezmete si ořech do ruky a položíte ho na hrdlo lahve. Přidržíte prsty a klepnete do něj opatrně kladívkem. Tak je možné odstranit skořápku bez poškození ořechu uvnitř.

Zkušená babička rozhodně ví, co nám na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuch... [Více o autorovi]