Tvarohové šátečky jsou velmi starý a téměř zapomenutý recept. Jejich lahodná náplň a křehké, a přitom vláčné těsto, však stojí za zapamatování.
Miniaturní sladké pečivo ve tvaru trubiček anebo šátečků bývalo doménou všech dobrých hospodyněk. Dnes už jsme na ně málem zapomněli, což je ale velká škoda. Jsou totiž velmi snadné na přípravu, zvládnou je hravě i začátečníci a pochutnají si na nich i ti největší gurmáni. Jsou prostě božské a nedá se jim vytknout vůbec nic.
Ingredience
Na těsto
- Vejce – 1 ks
- cukr – 50 g
- sůl – 1 špetka
- kefír nebo zakysaná smetana – 150 g
- máslo – 150 g
- prášek do pečiva – 1 lžička
- hladká mouka – 300 g
Na náplň
- Tvaroh – 200 g
- moučkový cukr – 2 lžíce
- hladká mouka – ½ hrnku
- vaječný bílek – 1 ks
Další přísady
- Vaječný žloutek – 1 ks na potření před pečením
- moučkový cukr – na posypání
Návod na přípravu
Do misky vyklepněte vejce, přidejte k němu špetku soli a 50 gramů cukru a metličkou míchejte, dokud se všechny přísady úplně nepropojí a cukr se solí se nerozpustí. Poté přidejte změklé máslo a vyšlehejte směs dohladka. Ke vzniklé směsi prosejte hladkou mouku smíchanou s práškem do pečiva a zadělejte vláčné a pružné těsto. Zakryjte ho v míse fólií a nechte ho 10 minut odpočívat.
Zatímco těsto odpočívá, připravte tvarohovou náplň. Vyklepněte vajíčko a oddělte bílek od žloutku. Žloutek na chvilku odložte stranou. Tvaroh vyšlehejte spolu s cukrem, vaječným bílkem a hladkou moukou do homogenní směsi, kterou naplňte zdobicí sáček. Odpočinuté těsto rozdělte na dvě části. Jednu vraťte zpátky pod fólii a z druhé vyválejte tenkou placku, z níž vykrájejte kolečka o průměru kolem 5 cm.
Doprostřed každého kolečka umístěte v jedné linii od jednoho okraje ke druhému trochu náplně a volné kraje kolem ní uzavřete a zamačkejte, aby se nerozbalovaly. Vzniklé trubičky vyskládejte na plech pokrytý pečicím papírem. Rozšlehejte odložený žloutek a potřete jím povrch připravených šátečků, které dejte péct při 180 °C asi 20 až 30 minut. Upečené sušenky posypejte moučkovým cukrem a podávejte.
Napište komentář