Tyto brambory jsou jak z jiného světa. Vložte je do zapékací mísy, zalijte tímto a nebeskou večeři máte na stole!

Strouhané brambory smíchané se smetanou a sýrem, to jsou hlavní lákadla tohoto báječného zapečeného pokrmu. Je rychle hotový a olizovat se budete ještě za týden.

Tyto zapečené brambory jsou jiné než ostatní. Z řady vybočují jemnou strukturou, vytříbenou smetanovou zálivkou a spoustou strouhaného sýra, který zdobí jejich povrch. Tomuto pokrmu nikdo neřekne ne, neboť je tak neskutečně jemný a lahodný, že bude těžké nesníst je na posezení. Recept přitom jednodušší být nemůže a zvládne ho i naprostý začátečník.

Ingredience

  • Brambory – 500 g
  • kuřecí vývar – 300 g
  • zakysaná smetana – 450 g
  • rozpuštěné máslo – ½ hrnku
  • jemně nakrájená cibule – ½ hrnku
  • strouhaný sýr – podle chuti

Návod na přípravu

Brambory oloupejte a syrové je nastrouhejte nahrubo. Strouhané brambory vsypte do velké zapékací mísy o rozměrech 33 x 22 cm a rozprostřete je do rovnoměrné vrstvy po celé ploše pekáče. Vrstvu brambor posypejte solí a pepřem a nechte je chvíli stát.

Nyní si připravte smetanovou zálivku. V hluboké misce smíchejte asi 300 gramů redukovaného kuřecího vývaru se zakysanou smetanou, rozpuštěným máslem a jemně nasekanou cibulí. Všechny tyto ingredience důkladně rozmíchejte do homogenní konzistence.

Připravenou zálivku nalijte do pekáče na brambory a jemně vše promíchejte tak, aby se se zálivkou spojila jen vrchní vrstva brambor. Sýr nastrouhejte najemno a bohatě jím zasypejte celý povrch brambor v zapékací misce. Tu pak vložte do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C a pečte v odkrytém pekáči 45 až 55 minut.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*