Strouhané brambory smíchané se smetanou a sýrem, to jsou hlavní lákadla tohoto báječného zapečeného pokrmu. Je rychle hotový a olizovat se budete ještě za týden.
Tyto zapečené brambory jsou jiné než ostatní. Z řady vybočují jemnou strukturou, vytříbenou smetanovou zálivkou a spoustou strouhaného sýra, který zdobí jejich povrch. Tomuto pokrmu nikdo neřekne ne, neboť je tak neskutečně jemný a lahodný, že bude těžké nesníst je na posezení. Recept přitom jednodušší být nemůže a zvládne ho i naprostý začátečník.
Ingredience
- Brambory – 500 g
- kuřecí vývar – 300 g
- zakysaná smetana – 450 g
- rozpuštěné máslo – ½ hrnku
- jemně nakrájená cibule – ½ hrnku
- strouhaný sýr – podle chuti
Návod na přípravu
Brambory oloupejte a syrové je nastrouhejte nahrubo. Strouhané brambory vsypte do velké zapékací mísy o rozměrech 33 x 22 cm a rozprostřete je do rovnoměrné vrstvy po celé ploše pekáče. Vrstvu brambor posypejte solí a pepřem a nechte je chvíli stát.
Nyní si připravte smetanovou zálivku. V hluboké misce smíchejte asi 300 gramů redukovaného kuřecího vývaru se zakysanou smetanou, rozpuštěným máslem a jemně nasekanou cibulí. Všechny tyto ingredience důkladně rozmíchejte do homogenní konzistence.
Připravenou zálivku nalijte do pekáče na brambory a jemně vše promíchejte tak, aby se se zálivkou spojila jen vrchní vrstva brambor. Sýr nastrouhejte najemno a bohatě jím zasypejte celý povrch brambor v zapékací misce. Tu pak vložte do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C a pečte v odkrytém pekáči 45 až 55 minut.
Napište komentář